Близначките Малчови от НХГ станаха лауреати на международен конкурс „Орфееви таланти”

Ивана Малчова и Ивона Малчова, деветокласнички в НХГ „Св.св. Кирил и Методий“ в Благоевград, представиха достойно училището и града с участието си в международния конкурс за музикално, танцово и изобразително изкуство „Орфееви таланти”, който се проведе в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив.

На седемте сцени се изявиха над 5000 изпълнители от България и чужбина.

Деветокласничките от Националната хуманитарна гимназия заслужено спечелиха най-високия приз „Златна лира на Орфей“ – лауреати и високата оценка на журито за съхранение на българските традиционни народни изкуства. Те бяха оценени с максимум 30 точки за прекрасното си изпълнение на песните от Пиринския край „Расти, боре“ и „Марко Елена оставе”.

За сестрите от Банско това е поредният покорен връх. Те започват да се занимават с народно пеене още на 4-годишна възраст в групата „Банска младост“ с ръководител иконом Георги Касапинов. Любовта към народната музика наследяват от дядо си по бащина линия Тодор Малчов, който е бил акордеоннист в „Бански старчета“. Носители са на множество награди от национални и международни участия, като при всяко свое излизане на сцената пленяват публиката с характерното и красиво банско пеене.

През септември 2021 г. Ивона и Ивана постъпиха като осмокласнички в НХГ и се обучават в профил „ Музика“ – народно пеене, с вокален педагог Мая Чакова. Само в рамките на изминалата учебна година близначките завоюваха множество златни медали, сред които първи места в националните конкурси „Пиленце пее“ – София”, „Мисионис пее и танцува“ – Търговище, „Светлини и таланти“… Заслужиха и наградата на зрителите в 30-ото юбилейно издание на международния фестивал „Пирин фолк – Сандански”.

СТАНИСЛАВА ДАЛЕВА

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене