Хилядолетната находка открита в село Любча

Сякаш „свито“ и  сгушило се  в югозападната част на Родопите, се намира с. Любча.

Селото е с южно изложение и благоприятен климат за земеделски култури като тютюн, картофи и други. От селото може да се видят северните планински върхове на Гърция, както и Пирин. Малкото и китно селце за съжаление започва да опустява. Голяма част от младото население вече намира препитание в големите градове като София, Пловдив и Варна. Една част от тях е в чужбина, за да търси по-добър живот. В османските документи селото се среща под името Лубича.

В района има много исторически находки, а селото е прочуто с единствения намерен в България египетски бръмбар – скарабей, който сега се пази в смолянския музей. Камъкът е част от кехлибарена огърлица, открита по време на разкопки през 1976г. в гробна могила от XI-XIIв, в местността Бърдцето край Любча. Световноизвестният българин-египтолог д-р Васил Добрев, който работи в Кайро, е разчел името на египетски фараон от единадесета династия върху уникалния камък във формата на обожествявания от египтяните скарабей.

Каменната фигурка на скарабей, намерена в с.Любча е на близо 4 хиляди години и е била пренесена в нашите земи от далечен Египет като свещен амулет.

В село Любча, съществува и до днес и друг не по-малко интересен обект- римският мост.

Мостът се издига над Сърнена река (Караджа дере) на 1.8км от село Любча по трасето на стар римски път. По данни от легенди и исторически проучвания при строителството на моста са използвани яйца за по-добра спойка между камъните. Според историците, римският път и моста са строени около ІІ-ІІІв.

През 2007г по инициатива на общината мостът е укрепен, след като иманяри го подкопали, подтиквани от легенди, за заровени реликви.

Пътеката до моста започва от центъра на с. Любча, след края на селото се движи по черен път между ниви и ливади. След 25-30 мин се достига до чешма, където маршрутът се отклонява вляво по пътека, спускаща се на серпентини към долината на Осинска река. По пътеката има останки от стар каменен път водещ към моста. Дължината на маршрута е 1,8км, денивелацията – 180м, а преходът от центъра на селото отнема около час.

България е страна с богато културно и природно наследство. Наследство, с което можем само да се гордеем. А още по- хубавото е, когато подобни културни наследства се намират на „една ръка разстояние“, и имаме възможността да се докоснем до тях

{{ reviewsOverall }} / 5 Users (0 votes)
Rating0
What people say... Leave your rating
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Leave your rating

Your browser does not support images upload. Please choose a modern one

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Start typing and press Enter to search