ДБ ли? Тази партия, която от години е във властта но не направи нищо за Благоевград?

От 00:00 ч. на 27 септември официално започна предизборната кампания за предсрочния парламентарен вот на 27 октомври. В Благоевград винаги е интересно, биха потвърдили повечето хора, които по различни причини са имали работа в югозападния град.

Още по-интересно става по време на избори.

Но въпреки всички очаквания за яростно развитие, засега виждаме пълна скука.

Странно вяла кампания.

Особено от страна на ППДБ, към които очакванията бяха най-големи, с оглед на първоначалните резултати от социологическите проучвания.

Изчезването на Христо Иванов също е показателно и любопитно. Не може един от лидерите на коалицията да се скрие от общественото пространство по време на кампания. Сигурно обикаля да говори със структурите, но трябва да се появява и пред по-голяма аудитория. Особено когато трябва да има спокоен и нормален разказ за случилото се през последната година в сферата на конституционните промени, какво се направи, какво се обърка и какво предстои. Лидерът трябва да направи това. За толкова години във властта какво направиха тези хора за областта и Благоевград? Лично Христо какво направи?

Изобщо, част от екипа на ППДБ, включително самите кандидати, сякаш възприемат на шега тази кампания. И се занимават с други дейности. Ако не им се занимава с политика и с избори, да си кажат. То пък никой не ги кара насила.

А ако от самоувереност предполагат, че ще получат достатъчно гласове без да полагат усилия, може да бъдат изненадани неприятно. Техните избиратели не си дават лесно доверието. Странно, че не са го разбрали досега.

Остават три седмици кампания. Ако ППДБ не променят подхода си, загубата им ще бъде по-голяма, отколкото предполагат.

 

Междувременно в последните години се наблюдава и изместване на политическите кампании на полето на социалните мрежи. Предимството им е, че осигуряват директен достъп до голям кръг от потенциални избиратели без необходимост за заплащане на медийно време и без журналисти, които да задават въпроси.

 

В същото време и българските избиратели влизат в кампанията изморени и демотивирани от безплодността на юнските избори и от все по-голямата неспособност на партийните елити да носят отговорност и да овладяват сложни политически ситуации.

 

Слаба предизборна кампания, липса на лидерски сблъсъци и тотално пренебрегване на комуникационната страна на процеса.

 

От време на време журналисти и избиратели се размечтават как би изглеждала предизборната кампания, също и резултатите от изборите, ако лидерите на партиите се престрашат да участват в такива.

 

В България липсва политическа традиция за подобна агитация, а организираните от големите телевизии дискусии приличат по-скоро на скучно тв шоу. За определено време всеки явил се рецитира клиширани обещания, общи фрази и партийни лозунги, без реален диалог или сблъсък на идеи. Политиците, както е добре известно, обичат медийния комфорт с предпочитан водещ или пък да са центърът на насочените микрофони и камери, за да контролират динамиката и времетраенето на комуникацията. Дебати? Не, благодаря.

{{ reviewsOverall }} / 5 Users (0 votes)
Rating0
What people say... Leave your rating
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Leave your rating

Your browser does not support images upload. Please choose a modern one

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Start typing and press Enter to search