Валентин Дебочички, РИМ-Кюстендил: Навършват се 120 години от създаването на първата музейна сбирка в Кюстендил

Директорът на Регионален исторически музей – Кюстендил Валентин Дебочички, в интервю за Радио „Фокус” – Кюстендил

Фокус: Господин Дебочички, какви са основните приоритети по които Регионален исторически музей – Кюстендил ще работи в настоящата година?
Валентин Дебочички: Тази година за нас е особена година. Навършват се 120 години от създаването на първата музейна сбирка в Кюстендил. Това е музейната сбирка към кюстендилското Педагогическо училище, създадена през 1897 година. Това е един основен акцент в цялостната дейност и в цялостната работа на музея за 2017 година. На първо място работата на нашия музей, както и на всички музей в страната, е регламентирана от Закона за културното наследство и всички поднормативни актове. Това е работата по издирване и проучване на движими културни ценности. Тук сме планирали за 2017 година да осъществим комплексни теренни обхождания в няколко селища на територията на Кюстендилска област. Освен това ще проведем едни сондажни археологически спасителни проучвания на многослойното селище при село Берсин. За съжаление през предходните години не успяхме да осигурим финансиране, но сега ще се опитаме това да бъде осъществено с финансиране от музея. Колегите археолози готвят и своите предложения за кандидатстване за теренни археологически проучвания пред Министерство на културата. Срокът за депозиране е 10 април. Разбира се, че работата на колегите археолози е в значителна степен от заявленията които получаваме за извършването на спасителни проучвания в рамките на резервата „Пауталия-Велбъжд-Кюстендил”, както и включването в големи инфраструктурни проекти.
Фокус: 2016 година беше една успешна година за вас по отношение на експозиционната дейност, ще продължите ли в тази посока?
Валентин Дебочички: Да, това се отнася до подготовка на собствени изложби както и до гостуване на други изложби от различни музеи в страната. Най-предстоящата собствена изложба, която мога да анонсирам е една етнографска изложба, която подготвяме по повод празника на Кюстендил – „Кюстендилска пролет”, през месец март. Тази изложба е свързана с народните вярвания, с народната медицина. Убеден съм, че колегата асистент Веска Спасова ще ни представи една наистина великолепна изложба.
Фокус: Ще продължите ли успешната работа с децата?
Валентин Дебочички: Това е един положителен акцент и резултат от нашата работа през 2016 година. Става въпрос за детските музейни работилници и ние продължаваме и през 2017 година. Продължаваме с ежемесечните музейни работилници. Колегите се опитват непрекъснато да ги актуализират и да въвеждат нови елементи. През месец февруари предстои втората такава работилница, която е посветена на празника на археолога, а основната цел е да запознаем децата с работата на археолозите и реставраторите в музеите. Ние ще продължим този ежемесечен ритъм в работата на детската музейна работилница.
Фокус: По традиция музеят в Кюстендил е домакин на големи и престижни форуми и научни конференции, какво предвиждате за настоящата година?
Валентин Дебочички: На първо място това е седмото издание на международния симпозиум „Пауталия-Велбъжд-Кюстендил”, което ще се проведе в началото на месец октомври. Вече сме подготвили нашите покани, които ще изпратим до всички институти и висши училища, както и към цялата музейна мрежа в страната. През 2016 година успешно премина една регионална научна конференция за музейните и архивни фондове като места за памет. Дадената положителна оценка за нея ни задължава да проведем и второто издание на тази тематична конференция, която ще се проведе през месец юни. Другата традиционна научна проява са „Кюстендилските четения”, която също ще се проведе през тази година. Приоритет в нашата дейност ще бъде и издателската и научно-популяризаторската ни дейност.
Венцеслав ИЛЧЕВ

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене