През август на 81 години за съжаление почина Димитър Пейчев. Основател, първи председател и един от най-активните членове на пещерния клуб „Прилеп“ към туристическо дружество „Момини двори“ в град Гоце Делчев. Приятелите му ще го помнят като запален делтапланерист и любител на екстремните спортове.

МЕСТНА ГОРДОСТ!Пещерен клуб  „Прилеп“ в Гоце Делчев е един от най-старите клубове за екстремни спортове в България.

Пещерен клуб  „Прилеп“ в Гоце Делчев е един от най-старите клубове за екстремни спортове в България. Основан през 1978г. в Гоце Делчев, той е единствения оцелял в Югозападна България, което обяснява и членуването в него на любители на този спорт от Благоевград и Петрич.

Клуб за екстремни спортове „Прилеп“ се създавал  като пещерен клуб „Прилеп“ към ТД „Момини двори“ в гр. Гоце Делчев с цел да обедини усилията на отделни групи хора,занимаващи се аматьорски с този спорт. И така на 17.04.1978 г. се провежда учредително събрание с дневен ред: 1. Учредяване на пещерен клуб към ТД; 2. Бъдеща дейност на клуба – необходимост, задачи, цели; 3. Избор на ръководство. На събранието присъстват Димитър Пейчев, Атанас Хаджиев, 3дравка и Кирил Стаматови, Илия Панайотов, 3оя Пулева, Костадин Милев, Костадин 3латков и Георги Мавродиев. Те приветстват идеята и след гласуване за председател е из6ран Д. Пейчев,за ръководител на спортно-техническата част – Ат. Хаджиев и инструктор 3дравка Стаматова. Така клубът става факт и започва да развива активна експедиционна и изследователска дейност. Първите стъпки са трудни. 3дравка Стаматова обучава членовете на техника на катерене с въже по жере, К. Стаматов и Ат. Хаджиев показват как се връзват възли,Илия Илиев и Краси Каравелов учат как се картират пещери. Постепенно всички членове покриват нормите за „Млад пещерняк“ и „Пещерняк“. През 1982 г. Емилия Даскалова и Диана Хрисимова завършват курса за стажант-инструктори по пещерно дело в Карлуково. Членовете на клуба редовно участват в съвместни мероприятия с Благоевградския и Сандански клубове,както и в мероприятия на федерацията. През 1984 г. – участие в международна експедиция,с цел проникване в големите пещери на Унгария, Полша и Чехия. През осемдесетте години се поема инициатива на обследване на югозападния район на България, като се прониква в открити вече и новооткрити, от членовете на клуба, пещери: „Мануилова дупка“ край с.

Рибново, „Вълчата дупка“ край с. Корница, „Пропъдъка“ край с. Лъжница, „Ризова дупка“ и „Лисичата дупка“ край Ковачевица, Цареви порти“край с. Осиково,пещерите в района на селата Туховище и Теплен. В района на планината Славянка се прониква в редица тамошни пещери. Наши членове вземат дейно участие и в националните лагер сборовете в Карлуково,Крушуна и др. През 1987 г. на лагер-сбора,организиран по случай VII конгрес на БТС в района на пещерата „Леденика“ на А. Хаджиев, и на клуба като цяло, е присъдена първа награда за техническо съоръжение – мачта и запазената марка на клуба нашата шатра. В продължение на една седмица се прониква в „3меюва дупка“ и част от „Барките“. През 1986 г. 10 члена от клуба завършват леководолазен курс на фрегатата „Калиакра“, организиран и финансиран изцяло със средства на клуба. Тези хора стават причина да се посетят много пещери с водни галерии: Пещерите край Коршуна, „Цареви порти“ в с. Скребатно, „Рече“ в Карпатите, „Бетеловото“ край Разлог, „Сумган – Кутук“ в Башкирия, водните пещери в южен Пелопонес (областта Мания), „Големия кратер“ край Финике – южна Турция. В следващите години са проведени няколко експедиции в чужбина. 1988 г. – в Румъния района на Карпатите около град Клуж 15 човека осъществиха проникване в 5 пещери,всичките с 5-6 степен на трудност на проникване,най големите от които „Рече“ с дължина 7 км. с водни галерии и „Ледената“ с денивелация 370 м и дължина на галериите 14 км. 1989 г. – 10човека в Узбекистан – района около платото Кърк тау (четиридесетте върха) на 60 км южно от гр. Самарканд с цел проникване в „Килси“ 1090 м вертикал. В района се откриват и две нови пещери – „Неврокопска“ 155 м вертикал и „Орбел“. По покана на пещерен клуб от Уфа (столицата на Башкирия) през 1990 г. 16 човека обследват район от 200 км. между Кузнецово и Салават, като се придвижват по р. Белая със салове,които правят на място. Поголемите пещери там са „Прапашчая яма“ 80 м отвес и „Сумгман Кутук“ отвес на три нива от 120 м, после 50 м суха хоризонтална галерия, а след това водни галерии до голяма река. 1996 г. 14 човека обследват района около Мания (южен Пелопонес). През 1999 г. клуб „Прилеп“ участва в спасителни операции след опустошителното земетресение в Република Турция в градовете Адъпазар, Хендек и Гьолджук. Благодарение на проявения професионализъм много добри човешки взаимоотношения членовете на клуба са поканени да посетят Кюрдестан и да организират проникване в тамошните пещери. Наред с международните изяви, клубът през последните години участва активно и в мероприятия организирани от федерацията по спелеология и от Балканската асоциация по пещерно дело в Тешел и Кокиногия (Гърция) През 2000 г. съгласно законодателната уредба в България клуб „Прилеп“ се обособил като юридическа единица и участвал активно в мероприятията на Г3, БЧК и РСПБО

През август на 81 години за съжаление почина Димитър Пейчев. Основател, първи председател и един от най-активните членове на пещерния клуб „Прилеп“ към туристическо дружество „Момини двори“ в град Гоце Делчев. Приятелите му ще го помнят като запален делтапланерист и любител на екстремните спортове.

 

 

 

 

 

{{ reviewsOverall }} / 5 Users (0 votes)
Rating0
What people say... Leave your rating
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Leave your rating

Your browser does not support images upload. Please choose a modern one

Start typing and press Enter to search