163-г. църква води туристи в най-дългото село на България

Църквата „Свети Николай” в махала Овнарска на симитлийското село Градево е сред забележителностите на населеното място. Тук идват все повече хора, които искат да се докоснат до вековния храм в най-дългото българско село. На своя храмов празник светата обител едва побира миряните, дошли да запалят свещ за здраве и благоденствие.

Църквата „Св. Николай” е съградена през 1861 година. Преданията разказват, че храмът е построен от жена от селото, която намерила голямо богатство. И дарила необходимото за изграждане на божи храм в тогава многолюдната махала на селото. Някога там е имало около 150 къщи и  училище.

В последните години беше обновен покривът на храма, сложен бе железен кръст на върха й и беше изграден навес. Всичко това бе направено с доброволен труд и дарения и от местни хора, и от дарители от други населени места.  В архитектурно отношение божият дом представлява каменна трикорабна псевдобазилика с нартекс и трем от западната и южната страна. В средния кораб на пода има барелефна мраморна плоча с годината на строежа.

Таваните са касетирани и боядисани, като на този над централния кораб е изобразен Христос Вседържител. Иконостасът е рисуван и частично резбован. Иконостасните икони са дело на майстори от прочутата Банска художествена школа. Тяхно дело са и изписаните амвон, владишки трон и два малки проскинитария /иконостаси/.

{{ reviewsOverall }} / 5 Users (0 votes)
Rating0
What people say... Leave your rating
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Leave your rating

Your browser does not support images upload. Please choose a modern one

Start typing and press Enter to search