Бомба със закъснител! Опасни секти плъзват в района!

Самотноживеещи възрастни хора, без роднини; младежи от проблемни семейства; отчаяни, с лабилна психика…

Това е профилът, превърнал се в мишена на различни религиозни организации, допреди години с етикет „секти“.

220 са легитимно регистрираните вероучения в страната, а 20 от тях оперират на терен в Родопите, установи проверка на „Топ Преса“. Това са религиозни групи, предимно идващи от Запад, но не правят изключения и подобни от Изток. Навлезли в България още през 40-те години на миналия век, но отбелязали сериозен прогрес и активност през 90-те.

„Много хора се подлъгваха по техните учения. Ритуалите бяха странни, при някои дори плашещи. В един момент страната ни стана разграден двор, в периода след 1990 година. Всякакви секти нахлуха и действаха с размах. Това бяха хора от Запад, приеман до този момент за нещо забранено, но много лъскаво. Проповедниците идваха от там, печелиха доверието на стотици хора. И всички те се бориха да спасят душите ни. Сега нещата са по-различни. Но мишените останаха същите. Бедни и отчаяни хора, самотни, но пък почти всички със собствени жилища. В един момент те можеха да останат и без тях. Обработвани умело да ги прехвърлят на съответната организация в замяна на спасението на душата. И тогава, отвъд окена, някой в Пенсилвоания или друг щат, ще потрива доволно ръце. Религиозни организации с огромен финансов ресурс, трупан именно по този начин“, разкрива пред екипа ни човек, който навремето е бил част от подобна религиозна структура.

Най-активни в Родопите бяха „Свидетелите на Йехова“, които имат милиони последователи в цял свят а в град Гоце Делчев имат централа от където плъзват натам. В последните години има някакво затишие от страна на организацията, която застава твърдо дори срещу даряването на кръв и трансплантации на органи. Интересното е, че „Свидетелите“ не отбелязват Възкресение, а празнуват… Христовата смърт, отричат безсмъртието на душата, не се опират на изконните християнски ценности, но в същото време твърдят, че са християнска деноминация. За последно емисари на организацията се бяха прицелили в етническите турци в региона. Групи мъже и жени от Швейцария периодично обикаляха, за да раздават брошурки, които представляваха покани за тридневни конгреси в страната на тема „Пази сърцето си“. Обясняваха за възможността да се поръчва литература, която да разяснява  „Какво в действителност учи Библията?“. Обиколки от врата на врата и след отрицателен отговор на въпроса „Говорите ли турски“, те просто си тръгват.

Към днешна дата така наречените „пророци “ на тези религиозни групи са разширили своите кръгове. Техни членове има във всяка обществена сфера, което допълнително улеснява набирането на нови „поклонници“  към техните религиозни идеологии.

„Влизането е много лесно, измъкването-трудно. Стига се до заплахи, посещенияя и тормоз над близки, изнудване чрез злепоставяне пред работодател. Обявяване за вероотстъпник, враг. Спорът и вземане на ответни мерки достига дори до съд. Защото е дискриминация. Различни НПО застават зад тях и става нещо страшно“, споделя откопчил се от една от многобройните „религиозни организации“.

За силно вярващите пък се обещават „каляски в небесата“ и прочие. Забраняват се обаче любовни взаимоотношения с хора извън общността. Ако все пак има такива, то „чуждият“ трябва да бъде приобщен незабавно, споделят запознати.

Често на посещение идвали и поклонници от други държави, за да проверят как се развива религиозната организация и да извършват заедно ритуали.

Много хора, преминали през различните „бивши секти“, днес легитимни вероизповедания, избягват да изпадат в подробности относно случвалото се. Причината: посттравматичен стрес.

„За всички подобни организации трябва финансиране, и то сериозно. Как се осигурява то? Спасението на душата се случва с прехвърляне на имот, наследство“, посочва за медията ни бивш участник в „религиозна общност“, чието седалище е в Ню Йорк.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене