СКАНДАЛ! Купуват ли си гласове земеделците на Доган в Борино с пари за лекарства

Местната община обаче отказва помощ за медикаменти на тежко болен мъж

Сигнал до Агенция БЛИЦ разкрива как общинския съвет в община Борино, в който преобладават хора от средите на АПС на Доган, отпуска месец преди изборите помощи за лекарства на почти половината от населението си.

От документи, с които редакцията ни разполага, става ясно, че на 18 септември градският парламент на Борино е взел решение за еднократна субсидия за медикаменти в размер между 50 и 300 лева на 251 души от общо 600 местни жители.

По 50 лева се дават на сам човек, а в къща, в която живеят четирима души по 200 лева.

Част от местните жители подозират, че по този начин с общински пари, гравитиращите около Доган партийци си осигуряват подкрепа по индиректен път.

Действието на местния общински съвет изглежда законно, но в същото време е тежко морално укоримо.

БЛИЦ научи, че в същото време на тежкоболния мъж Осман Асан е отпусната помощ за медикаменти, въпреки сериозните му здравословни проблеми.

Медията ни се свърза с майката на Асан – Гюлкен. Пред БЛИЦ жената разказа повече за тежката ситуация на сина й:

– Как си обяснявате това, че общината отпуска помощ на 251 души от общо 600 човека в Борино, но за сина ви не?

– На който на главата му дойде, той да му мисли. Другите хора нали знаете. Момчето е на хемодиализа. От никъде нищо. Нито личен асистент, нито нищо.

Получаваме само 120 лева, но кое лекарство да му кипим с тях? Всичко става на местна почва. Аз съм му майка. Той спи. Цяла нощ не е спал, след един час ще ходи на диализа.

– Защо според Вас останалите все пак получават тази сума?

– Има хора, които въобще нямат нужда от тази помощ. Не знам към кого да се обърна. Да има една комисия, да дойде да видят в общината какви нереални работи има. Хора, които по цял ден обикалят махалата и селото, имат лични асистенти, а момчето е самичко и върви с буса и не знаем как ще се прибере. Мина ТЕЛК, дадоха му 100% без чужда помощ.

Една година пътувахме с него, мъжът ми и аз, но като нямаме чужда помощ, ни отказаха да пътуваме с него и той си върви самичък. Ходя с него, като имаме нужда за някакъв лекар. Ходим от Борино до Смоляне. 50 лева е за един човек. Отивам с автобуса, оставям го на диализа и се връщам. От къде тези средства?

От един месец не работя. Той взима пенсия, но докъде с нея? Почти всеки ден купувам лекарства. Кметът ми вика „Донеси каквото купуваш.“. Е, всеки ден аз да нося бележки ли? Той вижда, че момчето е на хемодиализа.

Чакаме подходящ донор, записан е за трансплантация.

Ходих преди месец при кмета, обеща ни, че ще ни съдейства за личен асистент и ще ни отпусне пари. Повече какво да ходя, какво да правя? Докъдето ни стигнат парите, дотам.

Обърнахме се към кого ли не. Двамата с мъжа ми работим на минимална заплата. Като се удържат удръжките, колко взимам?

blitz.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене