Експерти измериха колко е висок водопадът край парка за мечки над Белица

Експерти измериха височината на Станков водопад, който се намира над град Белица, в близост до Парка на танцуващите мечки. В посока на курорта Семково, по поречието на Станкова река, той се е скрил от погледа на туристите в смесена иглолистна гора, оградена с множество малинови храсти.

Водопадът е с две каскади, свързани с малък улей в скалите, едната около 3 метра и по-висок пад от 5 метра, от който водата достига до малко скътано вирче. Общата му височина възлиза на 8.4 метра. Достъпът до водопада е по черен път около 2.5 км от Парка или от Семково, с преход от около 5 км, където се преминава в подножието на северните ски писти на курорта и се върви по полегат горски път.

Непосредствено след Станкова беседка в дясно от пътя има кратка пътечка, която води до водния пад. Поради усойното място трябва да се внимава с мокрите камъни и листа, да се върви с повишена предпазливост. Последните метри до водопада са най-рискови и крият повече опасности.

Измерването е направено с лазерен далекомер SDWAY-600 с трикратни определения от три различни точки, в близост до водопада. Височината на Станков водопад е определена от екип в състав: доц. Борислав Александров и инж. Радослав Николов.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене