Месечна прогноза за времето: Топъл октомври с малко дъжд

По планините мокър сняг

Октомври е месецът на златната есен. Лятото вече е позабравено, а зимата е все още далече. През този месец най-често господства антициклоналния тип време – нощите са хладни, а през деня е слънчево и топло. Средноденонощните температури  постепенно се понижават от 15 – 17 градуса в началото на месеца до 7 -10 градуса в края. Въпреки, че денят също намалява, в топли и слънчеви дни максималните температури често превишават 20 градуса.

През октомври средните минимални температури са между 4 и 9 градуса, а средните максимални между 16 и 21 градуса.
Валежните периоди за месеца са в края на първата десетдневка и началото на втората  десетдневка и през третата десетдневка от 20 до 27 октомври.

Тази година октомври се очаква да бъде със средни температури с 1 – 2 градуса над нормата- от 17 до 22 градуса. Валежите ще са под средните.

Месецът ще започне със слънце и температури в населените места от 25  до 30 градуса. От 5 до 7 октомври се очаква дъждовно време, с максимални  температури между 17 и 24 градуса. Повече валежи, между 7 до 11 л/м2,  се очакват над източната половина от страната. От 11 до 16 октомври ще бъде предимно слънчево и сравнително топло с температури до 23 до 29 градуса. Ще бъде подходящо както за туризъм във високите части на планините.

Периодите с валежи са от 22 до 24 октомври, със слаби валежи (под 5 л/м2) в източните и в южните райони, от 29 до 31 октомври – с валежи в южните и централни райони до 10 л/м2,над Дунавската равнина под 5 л/м2.

По планините и над 2200 метра надморска височина, ще превали и мокър сняг.

Температурите ще се понижават. От 27 до 31 октомври чувствително ще се понижат температурите – от отрицателни сутринта, до 9 – 14 градуса през деня.

Опасни явления

Мъгли и ниски области в низините

Месецът ще започне със слаба геомагнитна активност. Временно геомагнитната активност ще се повиши като на Балканите не се очакват магнитни бури. От 22 до 24 октомври се очаква повишена активност, няма условия за геомагнитни бури и на средните ширини, включително и на Балканите. След 24 октомври земното магнитно поле ще се успокои и през повечето дни ще бъде спокойно.

Характерни за октомврийските утрини са мъглите и ниските облаци. Тези явления са най-чести в низините, котловините и около водните басейни през ясните нощи. През деня слънцето бързо подобрява видимостта и можем да се радваме на златната есен. Това е най-цветният месец в планините. Високите била и върхове често побеляват от сняг, а гористите пътеки се засипват със шарен килим от падащите листа на дърветата.

Слънце на Петковден носи дъжд на Димитровден

Народната метеорология включва прогнози за времето, които са основани на традиционните познания и наблюдения върху движението на небесните тела, атмосферните явления, поведението на животните, състоянието на дърветата и растенията. В тях е синтезиран многовековният трудов опит на селския стопанин и обикновено те се предават от поколение на поколение като потвърдено от практиката познание. За октомври народната метеорология гласи, че южен вятър през октомври предвещава скорошен сняг. Ако на Петковден (14 октомври) времето е добро, на Димитровден ще е лошо. На този ден ако грее слънце, зимата ще е лоша. Каквото е времето на Димитровден (26 октомври), такова ще бъде по Коледа. Ако вали, ще вали и на Гергьовден.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене