Разбрал за пожара в планината Славянка това лято, Владимир отишъл да помогне и там. Призовава всички да бъдем отговорни, когато сме в планината и винаги да събираме боклука след себе си.

Планинарят на Славянка превърнал се за ден в сензация: Да направим планините достъпни и приятни за ходене, както за нас, така и за всички, които идват след нас.

Амбициран да направи планината по-безопасно за туристите място Владимир Симеонов от години обновява маркировката на десетки туристически пътеки в Югозападна България.

Понякога сам, друг път с доброволци, той е успял да маркира почти всички маршрути в Славянка.

Целта му е в следващите години да завърши и тези в Рила и Пирин. Посрещнал е стотици изгреви и залези в планината. Изкачил е много върхове у нас и в чужбина.

Владимир казва, че след семейството си най-обича Рила и Пирин и когато е свободен, винаги е там.

Повече от десет години той се грижи и за туристическите пътеки – да са чисти и маркирани.

Владимир:

– Сега вече, през есента, започват мъглите и маркировката, може би, е най-доброто нещо, което спасява понякога човешки животи.

 

Ако сте се разхождали в Рила, от хижа Иван Вазов до Рилския манастир, вероятно сте следвали червената маркировка. Владимир и няколко доброволци са я обновили това лято.

– Направихме три маркировки в Рила и една правих сам, частично, между Топилата и Граден кладенец. Ако позволи времето, имаме идея да направим една-две маркировки още и по Пирин, където може и имаме възможности.

 

В инициативата му тази година се включили и двама румънци. От Природен парк „Рилски манастир“ купили боя. Хижарите направили жест и им осигурили безплатно спане и закуска.

– Надявам се така да „заразим“ повече хора! За да може да направим планините достъпни и приятни за ходене, както за нас, така и за всички, които идват след нас. Ходили сме по Италия, Гърция. Трябва да взимаме пример от тях пътеките да са чисти, маркирани, идеални за ходене, за да е приятно на хората и да не се губят.

 

Разбрал за пожара в планината Славянка това лято, Владимир отишъл да помогне и там. Призовава всички да бъдем отговорни, когато сме в планината и винаги да събираме боклука след себе си.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене