Територията на село Сатовча е пълна с исторически забележителности – римски мостове, тракийски светилища и бойни охранителни кули от Средновековието, за коит Топ Преса отдавна пише и иска да превърне района в посещавата туристическа дестинация.

ИЗ РИМСИКТЕ ПЪТЕКИ НА РОДОПИТЕ! Иманяри не спират да търсят 8 самара жълтици в Сатовчанско!

Над 60 са римските мостове в Родопите, сочи проучване. Повечето от тях са на територията на България.  По южните склонове на планината в Гърция, те са петнадесетина. Съседите ни обръщат голямо внимание на тези паметници, смятайки ги за строени по време на Византийската империя и  превръщат тези  ценни архитектурни наследства   в туристическа дестинация.

Т.нар. римски мостове са градени още през средновековието, но прототипите им са в античността. Много често те са били по протежение на пътищата във Византийската империя. Някои от тях са отвеждали директно към средновековни крепости. А Сатовча е все по желана дестинация както за планински нестандартен туризъм, така и поради легендите за 8 самара жълтици заровени в района на село Сатовча, покрай  невероятните римски мостове, примамвайки  и до днес иманярите.

Територията на село Сатовча е пълна с исторически забележителности – римски мостове, тракийски светилища и бойни охранителни кули от Средновековието, за коит Топ Преса отдавна пише и иска да превърне района в посещавата туристическа дестинация.

Сред най-големите атракции са петте римски моста на река Бистрица, която минава през общината. Най-атрактивен и легендарен е римският мост в местността „Банян“, през който е превозено тялото на цар Калоян на път от Солун за Велико Търново.
По военни съображения, римляните преместват през I век трасето на пътя и построяват нов мост в близост до село Крибул, като по този начин осигуряват преминаването на войските през огрени от слънцето пътища, а по-точно, на юг от Сатовча. Така селото остава изолирано от главния поток на войски и кервани. При археологически проучвания край Долен са открити антично селище, късноантично селище, късноантичен некропол, късноантична крепост, късносредновековна църква и находище с останки от металодобив. Всичко това може да се разгледа в комбинация с посещение на Архитектурен резерват – Долен.

В подножието на м. “Кривата скала” е минавал път (вероятно през средновековието), за който свидетелства запазен Римски мост на р. Осинска.

В землището на с. Плетена се намира пещерата „Мечата дупка“, която има дължина 12 метра. Там също има запазен римски мост в местността „Караманица“.Недалеч от село Слащен, в местността Мòстовете  или (Мỳстовьѐто или Мòстовѐто в тамошният говор) се намират два стари моста. Местните хора считат, че те са изградени по времето на Римската империя. В действителност точната им възраст обаче не е определена.

На територията на Сатовча, се намира и  скалното образувание „Скалето“, използвано като светилище през късната Бронзова епоха и през Желязната епоха, където са извършвани древни тракийски езически ритуали, както и древен тракийски и римски път, свързващ населеното място с Беломорието. Забележително е голямото наличие на тракийски и римски гробове, разположени по цялото землище на населеното място. До местността може да се достигне пеш или с джип по пътя от село Црънча за село Ваклиново.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене