Грип, COVID-19 или настинка-как да ги разпознаем

Това е времето на годината, когато респираторните вируси започват да циркулират широко, но как можете да различите симптомите на настинка, грип и COVID?

Предизвикателството при настинка, грип и COVID-19 е, че симптомите за всеки от тях са сходни.

флурона

Настинката може да се прояви като кашлица, кихане, хрема, болки в гърлото и умора, докато грипът може да включва всички тези симптоми плюс главоболие, висока температура, втрисане, болки в тялото и умора.

Междувременно COVID може да се прояви със симптоми на настинка и грип, заедно със загуба на вкус или обоняние, диария, гадене и повръщане или задух.

Симптомите на настинка се появяват постепенно, докато симптомите на грип се появяват внезапно. Симптомите на COVID отнемат между 2 и 14 дни след излагане на повърхност – и могат да прогресират до по-тежки симптоми при някои хора.

COVID COVID19 коронавирус

COVID COVID19 коронавирус
COVID COVID19 коронавирус

Някои хора са изложени на по-голям риск от развитие на настинки, грип и COVID-19 от други?

Възрастните хора, както и децата и възрастните с хронични заболявания, включително диабет, белодробни или бъбречни заболявания, метаболитни нарушения, сърдечни заболявания и рак са по-податливи на респираторни инфекции. Приемането на определени лекарства, които отслабват имунната система, също може да изложи хората на по-висок риск от тези заболявания.

За да се предпазите от всички тези вируси, мийте често ръцете си, покривайте устата си, когато кашляте, носете маска, когато е подходящо, редовно почиствайте често докосвани повърхности, пийте много вода и си почивайте когато е необходимо.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене