Тази изключителна колекция – е една от най-големите в Европа - принадлежаща на корабостроителя Арис Теодоридис, основател на AMKE Kyklops.

Нещо наистина изключително ще отвори врати скоро в Драма!

На 14 септември,  по време на церемонията по връчването на годишните награди AMKE CYCLOPS, музеят на фотографските камери отворил врати за кратко, позволявайки на присъстващите да видят и да се полюбуват отблизо на камери, които иначе не биха били възможни.

По същество, музеят представлявал огромната лична колекция на бизнесмена г-н Арис Теодоридис от Драма, който е и основател на AMKE CYCLOPS.

В музеят ще бъдат представени над 1500 фотоапарата в специални защитени витрини. Това са фотоапарати, които се произвеждали от средата на 19-ти век до края на 20-ти век, като по този начин обхващат приблизително 150 години развитие на фотоапаратите.

Фактът, че човек ще може да види най-странните неща, които са правени по света, от първите камери обскура машини, дагеротипни машини, машини за шпионаж от 19-ти век, но и от периода на Студената война, стереоскопични, но и панорамни, е страхотен.

Заслужава да се отбележи и, че в помещенията на музея ще има и функционална тъмна стая, представяне на фотографско студио от епохата и библиотека с фотографски сюжети. В същото време разходката из внушителните площи на имението и музея ще отведе посетителите на пътешествие през по-новата история на Драма през 19-ти и 20-ти век.

Тази изключителна колекция – е една от най-големите в Европа – принадлежаща на корабостроителя Арис Теодоридис, основател на AMKE Kyklops.

Искайки да почете родното си място Арис Теодоридис , купил Мраморната къща, която била  оставена да се разпада. След което започнала  реставрационна работа на резиденцията създадена през 1875 г. както и към  прилежащия тютюнев склад. Реставрацията  продължила  две години и разкрила много изненади за декора и миналото на сградата.

Посетителите ще имат възможността, да обиколят емблематична сграда от ранната градска и индустриална ера на Драма, съчетаваща източни и западни елементи от този период, построена с луксозни материали. Както и да научат  еволюцията на фотографското изкуство.Досега отделни лица, агенции и асоциации са дарявали стотици снимки, които да бъдат сканирани и архивирани.

Музеят на фотоапаратите, който се намира в „Мраморната къща“ се очаква да отвори врати, след около три месеца.

 

 

 

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене