Гости на официалната церемония по тържественото откриване на новата академична година в ЮЗУ „Неофит Рилски“ бяха редица представители на държавната и местна власт

Проф. Николай Марин: Югозападният университет „Неофит Рилски“ винаги е бил символ на иновации и развитие

Югозападният университет (ЮЗУ) „Неофит Рилски“ винаги е бил символ на иновации и развитие и днес повече от всякога сме готови да продължим в тази посока, каза ректорът на висшето училище проф. Николай Марин, който днес официално постави началото на новата академична година. Пред студенти, родители, академичната общност и гости на тържественото събитие, проф. Марин отбеляза, че за него е чест като ректор на най-големия образователен, научен и духовен център на Югозападна България да приветства бъдещите и настоящи студенти.

В словото си той се обърна към първокурсниците, като подчерта, че днес прекрачват прага на един от водещите класически университети в страната, с богата история и традиции. Във връзка с иновациите и развитието на университета, ректорът посочи, че е изключително признание за ЮЗУ „Неофит Рилски“ да бъде определен от Министерство на образованието и науката като един от трите регионални СТЕМ центъра. „В навечерието на 50-годишния ни юбилей с гордост можем да заявим, че ЮЗУ е средище на богата научна дейност, академични постижения и социална ангажираност“, каза още проф. Марин. Той допълни, че освен инвестициите в материална база и нови образователни и научни технологии, университетът инвестира и във възможностите за личностно и професионално развитие на студентите.

В съвременния глобален свят, българското висше образование, следвайки вековната си традиция, се стреми към една голяма цел – осигуряване на високо качество на обучението и научните изследвания и пълноценна реализация на всеки специалист на динамичния пазар на труда в съвременната икономика на знанието, каза в приветствието си по повод новата академична година заместник-министърът на образованието и науката Емилия Лазарова, която днес бе гост на церемонията. Тя посочи, че ЮЗУ „Неофит Рилски“ разполага с голям брой направления за обучение на студентите, всъщност дори най-големият в страната.

Зам.-министър Лазарова каза още, че висшето училище предлага гъвкав подход за разширяване на възможностите за професионална квалификация чрез много хибридни специалности, в отговор на променящата се икономическа структура в страната, поощрява практическата подготовка на студентите и има партньорски отношения с различни университети. В обръщението си и към преподавателите Емилия Лазарова посочи, че университетът в Благоевград винаги е бил място, където знанието и иновациите срещат традициите и където всеки студент може да открие своя път към личностно и професионално развитие. Зам.-министърът на образованието и науката отбеляза още успешната реализация на студентите, завършили ЮЗУ „Неофит Рилски“.

Към студентите и академичната общност се обърна и Негово Високопреосвещенство Неврокопски митрополит Серафим, който призова Божието благословение да е над всички и говори за знанието и добродетелите. Митрополит Серафим отбеляза, че добродетелите са достъпни за всички хора в неограничена степен. Той призова те, като наши постижения, да бъдат не само за лична полза, но и за обществото и родината.

Към академичната общност се обърна и кметът на Община Благоевград Методи Байкушев, който каза, че целта на образованието не е просто да се придобият знания и реализация, а да опознаеш себе си така, че да бъдеш полезен за обществото „и да разбереш, че учението, добрите дела, са път, едно пътуване, а не крайна дестинация“.

Гости на официалната церемония по тържественото откриване на новата академична година в ЮЗУ „Неофит Рилски“ бяха редица представители на държавната и местна власт, представители на различни институции от Благоевградска и Кюстендилска област, на законодателната, изпълнителната и съдебната власт. Преди началото на церемонията, ректорът на висшето училище и гости на събитието положиха цветя пред паметника на йеромонах Неофит Рилски в двора на университета.БТА/Десислава Велкова

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене