Актьорът Иван Юруков влиза в ролята на революционера Гоце Делчев в героичната постановка „Илинден“ под режисурата на Биляна Петрова

ГОЦЕ Е ЖИВ! Възкръсна на сцената!

Актьорът Иван Юруков влиза в ролята на революционера Гоце Делчев в героичната постановка „Илинден“ под режисурата на Биляна Петрова, съобщиха от пресцентъра на Община Бургас. Трийсет и седем български филми и 19 киноленти от чужбина са включени в конкурсната програма на Международния фестивал на любителските исторически филми, който ще се състои от 28 до 30 юни в Шумен, съобщиха от Народно читалище „Добри Войников – 1856“.

В тазгодишното издание на фестивала участват кинолюбители от Русе, Добрич, Варна, Пловдив, София, Стара Загора, Хасково, Димитровград, Белоградчик, Търговище, Каспичан и Шумен.

На фестивала ще бъдат представени и филми от Черна гора, Великобритания, Нидерландия, Република Северна Македония, Молдова, Словения, Украйна и Русия, добавят от шуменското читалище.

Любителските и историческите филми, включени в програмата на фестивала представят сюжети и истории, свързани с национално-освободителното движение, войните за независимост, места на паметта, фолклорни традиции, имена в българското и световното изкуство.

 

Режисьорът и аниматор Теодор Ушев представи за втори път своята специална селекция „Акуанима“ (Aquanima) с най-доброто от света на анимацията от изминалата година в рамките на Бургаския международен филмов фестивал (Burgas International Film Festival).

Веднага след откриването той потегли към Италия, където ще бъде удостоен с наградата „Гутузо“ в рамките на десетото издание на фестивала „Анимафикс“ и ще представи своя изложба.

Догодина може да ни трябва нова, по-голяма зала, пошегува се от сцената Ушев по повод големия интерес на публиката към прожекцията, а по-късно написа във Фейсбук, че „за тази вълшебна бургаска публика могат да завидят и най-големите фестивали по света“.

„Само за две години студията вече са горди да бъдат част от програмата на Бургаския международен филмов фестивал, което е успех за нас и за екипа на фестивала. Много от филмите бя

 

Изложбата  „Истина или лъжа? История на подправянията и фалшификациите“ бе официално открита в Националния етнографски музей (НЕМ) в София.

Пътуващата експозиция, чието оригинално заглавие е „Fake (f)or Real“, е дело на куратора Йоанна Урбанек и Дома на европейската история – Брюксел.

“Изложбата, която ви представяме, е наистина любопитна. Вярвам, че скоро ще се убедите в това”, каза проф. д-р Владимир Пенчев, директор на Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН (ИЕФЕМ-БАН), при представянето на експозицията.

На събитието присъстваха вицепрезидентът Илияна Йотова, служебният министър на културата Найден Тодоров, председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски.

“Признавам си, това е една от най-любопитните изложби, които са се случвали напоследък в България”, каза вицепрезидентът Илияна Йотова в словото си при откриването

 

Художникът, колкото повече говори, толкова по-лошо рисува, каза в интервю художникът Цвятко Дочев.

Това са и думи, влезли и в книгата „През сезоните – до мъдростта на зимата“, в която неговата пета дъщеря Цвета Мушкова събира спомени, архиви и разкази, посветени на баща й. Самият художник научава за книгата едва, когато вече е готова – в навечерието на последната му изложба, с която отбелязва 80-годишния си юбилей.

Забравил е кога е първата му самостоятелна изложба, но си спомня с удоволствие за други, подредени в България, Германия, Австрия, Франция, Чехословакия, Кувейт, Коми и др. „Бил съм много пъти в чужбина – на специализация, на посещения, за изложби, но не съм се изкушавал да живея извън България“.

„Във времето следвах своите лични постижения и работех в един стил. С възрастта претенциите порастват и художникът иска да работи все по-добре и по-добре. П

 

Над 22 милиона туристи са посетили Националния парк-музей (НПМ) „Шипка- Бузлуджа“ в рамките на 60-те години от неговото основаване, а 267 хиляди са изнесените беседи на различни езици.

Това съобщи в интервю Мая Миланова, дългогодишен служител и екскурзовод в културния институт. Музеят ще отбележи своята годишнина днес с тържествен концерт в Народно читалище „Искра – 1860“ в Казанлък.

Концертът е с вход свободен, а в него ще вземат участие вокална група „Искрица“ с ръководител Стефка Денева, хор „Петко Стайнов“ с диригент Младен Станев и военен духов оркестър към 61 Стрямска механизирана бригада с диригент капитан Йордан Илиев. Повечето песни са свързани със събитията на Шипка и Бузлуджа, някои от тях са известни, а някои гостите ще чуят за пръв път, посочи Мая Миланова.

Тя напомни, че през 1964 Национален парк-музей „Шипка“ и Национален парк „Бузлудж

Публиката може да гледа спектакъла на 26 септември на сцената на Културен дом НХК в крайморския град.

Спектакълът разказва за революционера Гоце Делчев, който подготвя Илинденско-преображенското въстание през 1903 г., когато Македония все още стене под турско робство. Бурни и жестоки времена, когато смелият Гоце си спечелва името „Канатлъ шейтан“ – Хвъркатия дявол. „Това е Гоце Делчев – героят на един народ, който дава много жертви, за да извоюва свободата си“, посочиха от Общината.

Постановката е по текстове на писателите Пейо Яворов и Димитър Талев. Сценографията и костюмите са дело на Юлияна Войкова – Найман и Елица Андреева, хореография – Елена Ангелова, а Асен Аврамов е композитор на музиката.

Участие в спектакъла ще вземат още актьорите Петко Венелинов, Аделина Петрова, Богомила Николова, Тодор Лазаров, Цветан Пейчев, Диана Спасова, Йордан Петков – Дуньо, Марина Атанасова, Радослав Тодоров и Нина Суванджиева.

Припомняме, че по повод националния празник – Трети март, колективът на Драматичния театър в Ловеч представи „Илинден“ на 6 март т.г.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене