ПРЕСТИЖ! Новият Фермерски пазар в Благоевград и реконструкцията на Централни хали в София получиха големи награди!

Новият Фермерски пазар в Благоевград и реконструкцията на Централни хали в София получиха големите награди в шестото издание на конкурса „Български архитектурни награди 2024“, организиран от Камарата на архитектите в България (КАБ). Церемонията се проведе в центъра за съвременни изкуства „Топлоцентрала“.
Конкурсът бе в две категории – за съвременна архитектура, реализирана в последните три години и за проекти за опазване на културното наследство, изпълнени в последните пет години. С голямата награда за цялостно творчество бе удостоен проф. д-р арх.Иван Никифоров, който навърши 90 години. Той е автор на общите устройствени планове на София, Варна, както и на пешеходните зони в много градове.
На церемонията присъстваха зам.-министърът на културата Амелия Гешева, зам.-кметът на София Яна Генова и председателят на КАБ арх.Владимир Милков.
Международното жури с председател Арне Емерсън от САЩ и членове Питър Пихлер от Италия, Джудит Кимпиан от Великобритания, Бусра Ал от Турция и Георги Кътов, миналогодишния носител на голямата награда на конкурса, дадоха най-високото отличие на проекта на архитектите Димитър Паскалев и Аспарух Марков. Тяхната витална реконструкция на стария фермерски пазар на Благоевград бе отличена сред 15-те номинирани проекта.

Пазарът в югозападната столица се превръща и в място за срещи, игри и културни събития

Площадката, върху която се провеждат ежеседмичните фермерски пазари в Благоеград бе с неравен плочник покрай река Бистрица, в близост до Американския университет. Търговците използваха сгъваеми тенти за сенници, които имаха нужда от ежегодни ремонти, но и не предпазваха търговците от дъжд.
4678517.png

Когато няма фермерски пазар, мястото вече се преобразява в площад за срещи, културни събития и спортни игри.

Реконструкцията на пазара постига преобразяване на цялото пространство като го превръща в многофункционална публична среда, където хората могат да се срещат, децата да играят. Пазарът по традиция се провежда в определени дни от седмицата, а в останалите се превръща в предпочитано място за срещи и отдих.
Решението на проектантите е в избраното покритие над пазара – то е универсално и дава възможност за провеждане на всякакви обществени, културни и спортни прояви, поясняват от КАБ при представянето на проекта.
Предизвикателство е било намирането на точната пропорция: по-ниско покритие е щяло да направи пространството под него тъмно и прихлупено. По-стъклено покритие изисква повече поддръжка, а по-затворено ще повтори грешката на закрития пазар и ще го превърне в поредната сграда. Избрано е семпло решение – хоризонтална плоча, стъпила само на 6 колони, която е оборудвана с меко осветлениe.
Смисълът на живите обществени пространства е да бъдат „дневна на града“ – мястото, където хората се срещат, общуват, споделят празници и вълнения. Богатството и многообразието на преживявания са основата на градската култура и на практика – характерна черта на модерната цивилизация. Фермерският пазар вече се припознава от благоевградчани като добро място за общуване и срещи.
„Основното е, че когато не е пазар, мястото се превръща в площад – социално пространство за събиране на хората. Нашата намеса е покритието на този нов площад и оформлението, за да се постигне тази полифункционалност“, каза арх.Марков.
4678519.jpgВелко Ангелов

Арх.Аспарух Марков (в средата), проектант на реконструкцията на фермерския пазар в Благоевград. Вдясно е арх.Петкана Бакалова, реставрирала тракийската гробница „Оструша“.

Журито даде и четири специални награди за нова архитектура

Първата специална награда е за проекта „Апартамент М“ на последния етаж на сграда в Смолян. Проектанти са младото семейство архитекти Деница Инджова-Ангелова и Емил Ангелов.
Втората е за малкия парк Healing island (лечебният остров) в Бургас. Той е произведение на архитектите Моника Маринова, Недко Николов, Галина Милкова и Кристина Янева. Идеята е едно занемарено място между три болници, което изцяло паркинг и за пациентите са оставени няколко пейки да се превърне в зелено и приятно място за отдих и разходки. (Вижте снимките в края на текста).
Третата специална награда е за проекта за цялостно преустройство на стария хотел „Nord“ в изискан хотел „Hello, Plovdiv“. Негови автори са архитектите Александър Йончев и Соня Петрова.
Четвъртата е за офиссградата, издигната на мястото на някогашното покрито лятно кино „Мир“ на ул.“Денкоглу“ в София. Новото здание е кръстено на името на киното. Проектанти са архитектите Петър Торньов и Милена Филчева, а сътрудници – Мира Коларова, Атанас Бонев, Велислава Папазова и Иван Пеев.

Призьорите в опазването на културното наследство

В категорията „Опазване на културното наследство“ бяха номинирани девет проекта. Журито с председател проф. Д-р арх.Тодор Кръстев и членове проф.д-р арх.Йорданка Кандулкова, арх.Чавдар Георгиев, д-р арх.Анета Василева и арх.Венета Иванова отличи реконструкцията на Централните хали в София.
Проектът за преустройство на един от най-старите търговски комплекси в България – Централните софийски хали, е на архитектите Мария Попмаркова, Ирена Белчева и Андрей Ходкевич.
4678551.pngКАБ

Халите след реставрацията.

Сградата на Градските (Централни) хали е построена в периода 1909-1911 г. по проект на арх. Наум Торбов. Обявена е за паметник на културата с „Национално значение“ от 1955 г. Построена е върху място, богато на исторически пластове и артефакти от антична Сердика
В реконструкцията на Халите особено сполучливо е новото уютно и тихо пространство в подземния етаж, където са запазени останки от античния градеж.
„Там заварихме богатство, изразено в археологията. Беше важно да намерим идентичност на това пространство, която да е достатъчно силна и така успяхме да обвържем процесите на архитектурното и археологическото наследство. Това пространство винаги е било третирано като вторично и складово. През 1999 г. за пръв път се експонира археологията, но сега ние искахме още повече да засилим тази връзка. Вдъхновението дойде именно от тези две точки – архитектурното и археологическото наследство“, сподели Ходкевич за „Дневник“.
4678520.jpgВелко Ангелов

Арх.Андрей Ходкевич от екипа, реставрирал Централните хали в София. Вляво е проф.Тодор Кръстев, председател на журито.

Бяха дадени и три специални награди – на арх.Петкана Бакалова за реставрацията и социализацията на тракийската гробница и култов комплекс „Оструша“ край с.Шипка, Казанлъшко. Тя е открита от археолога Георги Китов през 1993 г.
Отличена бе и реставрацията на античния град Хераклея Синтика край Рупите. Проектът за съхранението му е на арх.Милена Каменова.
Специална награда в тази категория получи и реставрацията на хотел Bizzare, който е в архитектурния резерват „Одесос-Варна“ до пристанището. Сградата е построена през 1860 г. и сега е реставрирана от архитектите Георги Бачев и Добринка Петкова.
Всички участници в конкурса.Велко АнгеловВсички участници в конкурса.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене