УДАРНО РАЗСЛЕДВАНЕ! Има ли пороци в институцията, наречена Басейнова дирекция – Благоевград?

Управлението на водите в Република България се осъществява на национално и басейново ниво.  Басейновото ниво на управление на водите се осъществява от 4 Басейнови дирекции /БД/: БД Дунавски район с център гр. ПлевенБД Черноморски район с център гр. ВарнаБД Източнобеломорски район с център гр. Пловдив и БД Западнобеломорски район с център гр. Благоевград.

При осъществяване на функции по управлението на водите, БД разработват, актуализират и прилагат планове за управление на речните басейни, планове за управление на риска от наводнения и морска стратегия. Басейновите дирекции стопанисват минералните води – изключителна държавна собственост, които не са предоставени на концесия и/или на общини. Планират и участват в провеждането на мониторинга по закона за водите, обобщават и анализират данните. Наред с това, БД определят естествените и разполагаемите ресурси на подземните водни тела и учредяват санитарно-охранителни зони около съоръженията за питейно-битово водоснабдяване,
Регулаторните функции на БД са най-тясно свързани с разрешителния режим за водовземане и за ползване на водните обекти, който се въвежда от Закона за водите като средство за регулиране използването на водите и задоволяване на нуждите на обществото и на икономиката.

Има ли пороци в институцията, наречена Басейнова дирекция?

Това е отговорът.

Арести, незаконни строежи, подставени лица, които  регистрирали дружества за хидропроучвания и узаконяване на сондажи и водовземания, извършване на длъжностни престъпления с цел рекет и  подкоп. Това е облика на институцията Басейнова дирекция в България в последните години.

Такъв е и Западнобеломорският район с център гр. Благоевград.

Поредният скандален случай е, как собственик на рибарник на Рилска река успял да ги осъди. Мотивът на БДЗБР да прекрати редовно разрешително за водовземане до 2025 г. бил приетият през 2019 г. от МС Списък на защитени зони за опазване на дивите птици, в който е включена защитена зона „Рила буфер“, обхващаща и района на водовземането. В него еко институциите са предупредени, че трябва да пазят речните води от осушени участъци. В резултат БДЗБР не само отказва да отпусне повече вода на рибарника, но и въобще прекратява действието на разрешителното му за водовземането.  Припомняйки си и предишни  подобни прояви свързани с хотел „Русковец“ в Добринище,  ползването на  минерална вода с разрешително от БДЗБР, а  плащането и  като питейна.

Припомняме и случката с  тенис игрища и обслужваща сграда в местността Бачиново. Както и

водната криза в Перник и източването на язовир „Студена“, отново,  пореден случай на и БД Западнобеломорски район.

Задоволена ли е нуждата на обществото? На служителите на дирекциите, да. На обикновения гражданин, отговорът, е не!

 

 

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене