На форума присъствали представители на едни от най-големите турски компании, инвестирали в България, както и представители на местни власти от Република Турция.

За първи път! Потомците на Рифат Бей из Неврокопско! Голям турски хотелиер с корени от Гоце Делчев!

Бурхан Немутлу е  председател на Управителния съвет на Българско – турската търговско индустриална камара (БТТИК), турски инвеститор и управител на  хотел Регнум-Банско. Турция е сред водещите търговско-икономически партньори на България извън Европейския съюз, а турските компании са сред най-големите инвеститори в страната ни. Най-голям потенциал за развитие на българо-турските бизнес отношения се наблюдава в развитието на двустранното търговско сътрудничество на ниво малък и среден бизнес, посочва Бурхан.

Потенциалът на икономическите взаимоотношения между България и Република Турция е огромен и все още не е използван максимално, обявил преди дни във Враца председателят на Управителния съвет на Българско-турската търговско индустриална камара (БТТИК) Бурхан Немутлу, по време на регионалния бизнес форум „Възможности за финансиране и развитие на бизнеса в региона“. Камарата е сред организациите, подкрепили провеждането на събитието.

По думите на Немутлу търговско-икономическите отношения между двете страни се движат в положителна посока и Турция е един от водещите партньори на страната ни. Високата икономическа активност между двете държави се определя и от географската близост, и от потенциала на турската икономика и пазар. В България работят около 70 големи турски компании, чиито инвестиции са над 2 млрд. евро, а откритите работни места са над 15 хиляди, каза председателят.

„Искрено се надавам днешният форум да отвори вратите на трансграничното сътрудничество между България и Република Турция, предоставяйки уникалния шанс да изградите връзки с водещи турски компании и инвеститори“, споделил още Бурхан Немутлу и допълнил, че „обединени и сплотени можем да постигнем повече и за бизнеса, и за региона, и за страната“.

На форума присъствали представители на едни от най-големите турски компании, инвестирали в България, както и представители на местни власти от Република Турция.

По малко известен, но по- интересен е факта, за турският голям хотелиер, Бурхан Немутлу и неговата баба, която е изселничка от района на Неврокоп, по сведения потомка на Рифат Бей.

Роден е в гр.Неврокоп (гр.Гоце Делчев) на 17.05.1822 год. в семейството на средно заможни помаки (помаци). Според основните версии за произход на помаките (наро­да на словото, песента, уст­ното разказвачество, музи­ката и любовта) е тази, че те са преките потомци на траки­те, а според древногръцкия историк и философ Херодот, те са най-многолюдния на­род в Европа и Азия, след индийците. Родителите на Рифат и част от фамилията им са били служители в Ос­манската военна държавна администрация. Майка му е родена в околните помашки села на Неврокоп, която се омъжва за Осман бей, след установяването му в Невро­коп. Първоначално, баща му е командващ гарнизона в град Сяр (Серес), с чин „мир­лива” (генерал-лейтенант). През 1820 год. е преместен за командващ гарнизона в Неврокоп. Тук след две годи­ни през 1822 год. му се ражда син. Рифат бей умира на 103-годишна възраст в любимия си град. В последния му път го изпраща целият град – християни, мюсюлмани и евреи. Погребан е в двора на къщата си, някогашния конак, който днес тъне в забрава.

Къщата на Рифат бей ( Рифат бей конак) в Неврокоп е паметник на културата.

Остава собственост  на Хенрих Михайлов, кмет на Гоце Делчев от 1990 до 1995 година, чийто дядо Юсеин Чинар е осиновен от Рифат бей.

Ахмет Кемал Сунел, е  малко известно име, родено също в  Неврекоп  през 1889. Той е   турски бюрократ и виден политик  за времето си, като упражнява дейността си предимно в Турция.

 

 

 

 

 

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене