Днес е Петък! Какво не знаем за – Петъчен намаз (джума намаз )- отреденият специален ден на мюсюлманите.

Религията съществува още от самото начало на човечеството. Тя е неизбежна негова потребност, тъй като вярата е заложена в природата на човешкия род. Тя дава отговор на въпроси като: Откъде е дошъл човек на този свят, защо е дошъл и накъде отива?

Нещото, което събира най- добре една религиозна общност, е вярата и молитвата, като петъчната молитва за мюсюлманите.

Петъкът е най-превъзходният ден от седмицата и е седмичният празник за мюсюлманите.

Петъчният намаз е наречен „джума намаз“ заради това, че за него се събират много хора и го изпълняват групово. Този намаз е задължителен и е предписан на мюсюлманите  чрез Корана и Суннета.

Колективните молитви за мъжете са едно от най-важните задължения в исляма. Това е времето, когато мюсюлманите се събират, за да се поклонят на Създателя си, да намерят сила и утеха, заставайки рамо до рамо и потвърждавайки своята вяра и преданост към Създателя си. Във всички мюсюлмански страни петъкът е седмичен празник, но това не означава, че всичката работа трябва да се изостави в този ден. Просто по време на петъчните молитви и вааз всички се втурват към джамията, за да „срещнат” Всевишния, да видят братята си и да се изпълнят с благочестиви мисли. Пророкът Мохамед (с.а.в) казал на своите сподвижници: „Петте ежедневни молитви и от едната петъчна молитва до следващата служат като изкупление за греховете, извършени помежду им, при условие че не е извършен голям грях“. Много е важно мюсюлманинът да не пренебрегва петъчната молитва поради работа, учене или други светски дела. Вярващите трябва да направят присъствието на тази молитва приоритет, тъй като пропускането й три пъти подред без основателна причина може да затвори сърцето на мюсюлманина към доброто, да го превърне в камък и да го отчужди от нашия Единствен Създател“.

Петъчната молитва (джумуа) се изпълнява групово на мястото на обедната молитва. Тя е задължителна за мъжете и по желание за жените. Състои се от церемонна хутба, след което се изпълняват два рекята задължителен (фарз) намаз.

Намазът от своя страна е ключът за всяко добро. Сдобива сърцето с близост и щастие. Дава радост и спокойствие на душата. Придава работливост и жизненост на тялото.
Човек не живее в едно и също състояние. Понякога е болен, понякога объркан. Ако за едно нещо го видим радостен, за друго го виждаме тъжен.
Намазът имал много видове. Има намаз на постоянно пребиваващ, намаз на пътник, намаз на болен, намаз при страх, петъчен намаз, байрам намаз, дженазе намаз, намаз за дъжд, нощен намаз… Множеството видове намаз така да се каже премахва тревогите на човека, изцерява болестите и мъките му.
Задължителния намаз (фарзовете) се повтаря. И така за раба намазът е като един постоянен надзор. Мюсюлманина си предоставя душата на своя Създател, пред Господаря си той продължава напред. Той осъзнава, че е под надзора на Господаря си, под Негова закрила. Той получава духовна сила и подкрепа от своя Господар, които ще му помогнат срещу житейската заетост. Не се поддава на земните предизвикателства. Материалното не го ангажира. Защото от намаз до намаз той се преизпълва със запас, който тласка сърцето му към доброто и премахва причините водещи към злото. Пратеникът( с.а.с) казва: “…Онзи от вас, който очаква (следващия) намаз, все едно е в намаз”.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене