Битият бит… Да, ама не станаха ли прекалено много гафовете и престъпленията в рибновското училище? 

Директорът винаги е с таз, която е на власт и това го крепи!

Директорът винаги е с таз, която е на власт и това го крепи!

Накрадко!Детенце е било бито в училище-тази история на млада майка втрещи жители на родопско село. Случката е от СОУ „Йордан Йовков“ в гърменското село Рибново. Снимки на нараненото детенце пък бяха пуснати в социалните мрежи, от профила на доведената дъщеря на момиченцето Рамизе Д. разпространена от Топ Преса.

Директорът на училището пък посочва, че белезите се дължат на инцидент между две деца. Момиченцето е било блъснато от свой съученик, при което си удря главата в чина. Всичко се случва пред погледите на няколко учители.Детето веднага е било прегледано от медицинското лице в школото.По случая е написан доклад. Нараненото дете е от село Осиково. И трябва да се млъкне! Битият бит… Да, ама не станаха ли прекалено много гафовете и престъпленията в робновското училище?

През февруари 2024 г. училището в село Рибново започна втория срок с неприятен инцидент. Случаят станал в час по физика и астрономия в 8-и клас. Работата в часа била прекъсната от силен удар по един от чиновете и шум от съборен стол. Учителят Феим Таламанов отишъл до последните чинове, откъдето дошъл шумът. Той твърди, че само се е скарал на учениците, повишавайки тон. После класът се успокоил и работата продължила.

Същия ден по този предмет учениците имали два последователни часа. По време на втория час на учителя позвънил Мустафа Уланов – баща на един от учениците, с въпрос защо е стресирал сина му. Малко по-късно бащата пристигнал в училището, за да прибере разстроеното момче.

Мустафа Уланов разказва, че синът му се е обадил по телефона и му се е оплакал от отношението на учителя към него, „хванал го за пазвите и го бутнал на чина“, без да е виновен. Уланов твърди, че има запис на камерата в кабинета, на която това е документирано.

Вече в училището, бащата обвинил учителя, че е стресирал сина му, и го заплашил, че ще подаде жалба. „Тогава учителят започна да ме дърпа и да повтаря, че ще му взема хляба. В това време детето ми плачеше“, твърди Уланов.

В дългогодишната си работа Топ Преса не помни случай на наказан директор от РУО въпреки десетките провениия. Не чадър! Шатра!

В дългогодишната си работа Топ Преса не помни случай на наказан директор от РУО въпреки десетките провениия. Не чадър! Шатра!

Версията на учителя е съвсем друга: „Извика ме в коридора и започна да ме налага с юмруци. Обиждаше ме и ме псуваше.“ Според учителя бащата го е обвинявал за тройката на сина си по предмета, умишлено го бил подценявал.

Разпрата продължава в дирекцията, където бащата отишъл заедно със сина си, за да подаде жалба. В момента там бил само заместник-директорът. След малко дошъл и учителят. Заместник-директорът застанал между двамата, но учителят успял да удари родителя с дървен пергел по главата.

„Започна да тече кръв. Прилоша ми. Отидох при личния лекар и по негов съвет – в Спешното отделение в Гоце Делчев. Извикаха хирург. Оказа се, че имам 8-сантиметрова рана. Шиха ми главата“, разказва Уланов. Той изпратил жалба до РУ Полиция, МОН, РУО – Благоевград , и ръководството на СУ „Й. Йовков“ – Рибново. Смята да търси правата си и в съда.

Учителят Таламанов също се отнася към съда.

Каква е позицията на директора на училището в Рибново Манчо Джуркин? „И двамата са виновни. Учителят е с дългогодишна практика, трябвало е да се въздържи. Най-важното е да са спокойни децата. Психолози работят с тях“, казва той.

Междувременно родител на други три деца в училището, който пожелава да остане анонимен, твърди, че учителят Таламанов често си позволява да обижда децата. „Поведението му е нетърпимо“.

Скандалите в училището с учители, родители, ученици, директор не са от вчера.

Дори през 2014 г. директорът на училището Манчо Джуркин беше уволнен дисциплинарно. На негово място беше назначен нов.

Шумното уволнение на училищния директор обаче разделя в мненията си хората в Рибново. Следват протести и съмнения, че отстраняването му е заради политическа принадлежност. Ден след като съдът го възстанови на поста обаче, се заговори за политически чадър над Джуркин.

Колаж - Ивомир Димчев

Колаж – Ивомир Димчев

„Разговарях с експертите от РИО – Благоевград. Значи онова, което те са установили в работата в училището е налице. То, това не може да бъде покрито. И в края на краищата съдът, ако така наистина е постановил, то с така взетото решение обезсмисля труда на всички експерти в Регионалния инспекторат“, коментира тогава новоназначения директор Светослав Беков.

Обвиненията към уволнения с писмо по куриер директор бяха за подправяне на документи и своеволие. Факт, който съдът не уважи.

През 2015 г. съдът върна на директорското място уволнения директор на училището в Рибново Манчо Джуркин. Новината отново нажежи страстите в селото, а темата за политическите уволнения отново стана най-коментираната в региона на община Гърмен.

Възстановеният на поста ръководител на училището в Рибново е категоричен тогава, че първото нещо, което ще направи, е ревизия на училищния бюджет.

През 2017 г. Джуркин измисля уникална за българското школо длъжност – експерт по европейски програми и проекти с ранг на заместник-директор, за да намери работа в училището на сина си, който е негов адаш.

Мястото е заето след конкурс, обявен от директора в Бюрото по труда и в Регионалния

инспекторат в Благоевград, и там изрично е посочено изискването кандидатът да има бакалавърска степен на висше образование. Тъй като от началото на учебната година в Рибново се знае, че Манчо Джуркин ще назначава сина си, други кандидати за мястото не е имало. Рибновалии обаче усилено се питат дали Джуркин-младши има завършено висше образование. Тъй като баща му обаче не е длъжен да праща документите му в инспектората в Благоевград, този факт може да бъде установен само при целева проверка в училището. Назначението на новия заместник-директор, което се очаква от началото на учебната година, нажежава отново страстите в училището, където с действията си Джуркин-старши редовно настройва срещу себе си част от педагозите и родителите.

Още повече  че това е поредното роднинско назначение на директора в СУ „Й. Йовков”. От 7 септември 2015 г. в гимназията работи дъщеря му Снежана Джуркина, която е домакин и завеждащ административната служба, а за добра работа баща й вдига заплатата.

Като учител от 2001 г. работи брат му Ибрахим, който освен това е и общински съветник в Гърмен, което налага да отсъства от часовете си и от педагогическия съвет на училището, за да участва в заседанията на ОбС и работата на комисиите. Това не му пречи да взема и заплата като учител, и хонорари като общински съветник.

Има и втори учител с името Ибрахим Джуркин, който е първи братовчед на Манчо Джуркин, учителка е и първата му братовчедка Ирина Караилиева, и т.н.

 

Още преди години нелегитимирал се информатор описва цялата роднинска сага на Джуркини в сигнал до Комисията по конфликт на интереси, но институцията прекратява преписката с формалното основание, че авторът на сигнала не си посочил трите имена.

Абсолютно легитимни са обаче свидетелите на едни 3000 лв., дадени на директора на училището от председателя на фондация „Българска памет“ д-р Милен Врабевски. Врабевски ги дава на директора в началото на това лято, за да плати Джуркин обяда на около 40 гости, сред които са президентът Росен Плевнелиев – близък приятел и състудент на директорския брат Ибрахим Джуркин, шефът на инспектората Ивайло Златанов, евродепутатът Асим Адемов, депутатът Димитър Гамишев, зам.-министърът на образованието Петко Николов, кметове, съветници, директори на училища в общината. Всички те се събират в Рибново по покана на Манчо Джуркин, който ги събира, за да им представи новия проект на училището, което иска да строи в селото. Факт е, че в гимназията има 22 паралелки и само 13 класни стаи, което е достатъчен аргумент за строителството на нова училищна сграда, за чийто проект Манчо Джуркин е платил 60 000 лв. и търси за реализацията му 3 милиона лева. Факт е обаче и че Джуркин, въпреки че е получил пари за обяда от щедрия спонсор, след това манджата е платена от бюджета на училището, което фигурира в счетоводните документи.

Там трябва да са и фактурите за ремонт на школото, който излязъл 20 000 лв., което включва освежаване на класните стаи и коридорите, и то от фирма, в която работят синът на директора, зет му и зетьовете на брат му. Отделно Джуркин плаща 5000 лв. за ремонт на парното във физкултурния салон, а местни учители се питат толкова ли струват подменените няколко тръбички!

Освен на пари за банкети и ремонти Джуркин е щедър и на командировъчни, категорични са местните педагози. Заместник-директорът Феим Османов например е ползван и като личен шофьор на Джуркин, който редовно го командирова, за да го кара до Благоевград или из страната, като например на партийна сбирка. В счетоводството редовно постъпват и фактури от местната бензиностанция, където зареждат и братът на

директора, дъщеря му, която междувременно била студентка в Благоевград и е завършила образованието без ден отпуск или болничен, с които да оправдае отсъствието си от месторабота.

Без отпуска и дограмаджията на училището успял да смени цялата дограма на къщата на директора. Оказва се, че и други, работещи в училището, помагат в частния бизнес на директора – един от прислужниците бил на тютюна, параджията е виждан да дои кравата, а охранителят – да обгрижва 2-та дка годжи бери, които Джуркини гледали.

 

„Мога да кажа, че образованието не е приоритет за родителите в нашето село. Знаете ли какви усилия ни коства това? Децата наистина трябва да са затворени, за да учат. Да не говорим, че вече създадохме едно-две неграмотни поколения, а неграмотните родители произвеждат неграмотни деца“, категоричен е ръководителят на училището в Рибново през 2019 г. по време на дискусия за образованието в Благоевград и предлага да  бъдат създадени комплекси за децата от детската градина до 12 клас.

Джуркин се обръща специално към народните представители и министър Красимир Вълчев тогава и иска да бъде регламентирано със закон освен механизма децата да стоят в училище, респективно в комплексите, от 9 сутринта до 21 часа вечерта и там да се възпитават, социализират, обучават.

Именно възпитанието е следващият повдигнат проблем от педагога, определил се като учител от старото поколение. Той пита в прав текст: „Какво правим с джендър идеологията? Не може цялата държава да бъде вдигната на крак заради определянето на пола, или това, последното, за родител номер едно и родител номер две. Трябва да има ясни приоритети. Ние сме народ със семейни ценности. Да, благодаря на Европа, че ни дава от нейните ценности, но и ние има какво да й дадем”, категоричен е школският шеф, а думите му предизвикват аплодисменти в залата.

В заключение Джуркин  подчертава, че в условията на дигитализация, развиващите се технологии, когато „мишката изяде книжката“, правилният начин е учителят да бъде модератор и да влезе в света на детето, а не обратното“, заявява още през 2019 г. Джуркин.

 

През 2020 г. обаче се появява нов сигнал за злоупотреби и конфликт на интереси срещу училищния шеф Манчо Джуркин в гърменското село Рибново. Персоналът на училището го обвинява в зЗакононарушения, липса на ред и дисциплина и феодалщина в поверената му институция. Основен виновник за това според тях е директорът Манчо Джуркин.

Ето и акценти от сигнала:

„– Изоставил е учебния процес и контрола в училище и единствено го интересува и очаква да получи около шест милиона лева за строежа на ново училище.

– Раздува щата от служители и учители, за да покаже колко сме много и не ни достигат класни стаи.

– Пак със същата цел – да причаква тези пари, назначи и сина си на работа като експерт по програми и проекти. Може би единствен такъв щат в образователната система у нас има само в Рибново. Той, като експерт, не е донесъл нито един лев от проекти към бюджета на училището.

– Дъщерята на директора също е назначена като домакин в училището. Тя е материално отговорно лице  -снабдява училището с материали, хранителни продукти за стола и други. Двамата заедно подписват документи, което вероятно е конфликт на интереси. Всъщност тя се води и на длъжност ЗАТС, когато трябва да получи някакво допълнително трудово възнаграждение.

– Събира от учениците пари за столово хранене ,които не се отчитат по никакъв начин към отчета за училищния бюджет. Директорът и домакинката дават заявка на фирма да ремонтира училищни шкафчета. Фирмата извършва ремонта, докарва с кола шкафчетата, но разтоварва и пред къщата на директора мебели.

– През лятото на 2019 година в училището не се извърши никакъв ремонт. Но, при случаен разговор с касиерката на училището, тя ни попита какви ремонтни дейности вършим, че е получила фактури за фаянсови и теракотни плочки.

Проверихме и се оказа, че директорът и дъщеря му извършват строителни и ремонтни дейности у тях – в къщи.

– Проверка от РИО-Благоевград констатира, че брата на директора едновременно е получавал възнаграждение от училището и от общината като участник в заседания и сесии на общинския съвет, което е нарушение, но директорът не задължи брат си да възстанови незаконно получените суми.

– Всяка година има малка посещаемост или никаква посещаемост от ученици в групите за ЦОУД, но продължава да източва средства от държавата за тези групи.

– Допусна на няколко пъти външни хора /младежи / да влизат в училището и да извършат побои над ученици.

– Всяка година директорът се снабдява с дърва за огрев точно в момента, когато снабдява и училището.

– Лекторските възнаграждения на учителите винаги ги отлага с месеци и не ги изплаща според вътрешните правила.

Директорът обича да говори на сбирки за бялата лястовица и палтото на Серафим, но явно е докарал бюджета на училището до състояние на празен серафимов джоб. Този ред на нарушения е дълъг, но се надяваме на институциите да се ангажират с проверка на дейността на директора за изнесените до тук факти и информация.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене