Едно от най-безобразните неща, които се случва на нашите наследници е образователната система. Безхаберна, остаряла, мухлясала, ръководена от некадърни хора, на които последната цел им е качествено образование.

МЪЛЧАНЕТО Е ЗЛОТО! Езиковата в Благоевград – много важно, кои са родителите ти, потулени скандали, лъжи и интриги на килограм!

Наглостта на депутатката Рангелова отвори кутията на Пандора!

Наглостта на депутатката Рангелова отвори кутията на Пандора!

Що е то елитно образование?

В технологичното време, в което растат децата, имайки достъп от най-ранна възраст до различни езици, екрани и медии, как се преподава в едно престижно българско училище?

Едно от най-безобразните неща, които се случва на нашите наследници е образователната система. Безхаберна, остаряла, мухлясала, ръководена от некадърни хора, на които последната цел им е качествено образование.

Учители, които издъхват и се демотивират от администрация, лоши учебници и родители, които ги обвиняват за всичко. И на децата им се налага да минат през цялата тази истерия, в която е безкрайно лесно да влезеш в университет, но безкрайно трудно да те приемат в детска градина. Липсва кариерно планиране, липсва практическа подготовка, липсва желание тези деца да придобият някаква елементарна функционална грамотност.

Разбира се, това в съчетание със свръхпротективни родители, които се опитват да оцелеят в същата тая заобикаляща среда и да защитят децата си поне малко от нея. Родители, опитващи се да компенсират бездните и черните дупки в училище с частни уроци, курсове, лагери и безнадеждно отчаяние детето да влезе в някоя от великите „елитни“ гимназии. Целта е ясна – детето да има по-добра среда, защото тя наистина моделира.

Дали тъй наречената елитна гимназия дава по-добри възможности?

Всъщност, като се огледаме около себе си, в повечето случаи, хората, които са щастливи в живота и имат работа, която ги удовлетворява, всъщност далеч не са завършили само елитни гимназии. От друга страна – учителството е вътрешно усещане и потребност. Всяко едно училище може да бъде елитно – това зависи от учителите и от родителите, които да подкрепят процеса и да покажат на децата, че знанието е най-ценно в живота.

Образованието води към прогрес, но в днешно време идеалите са променени –  не е модерно да си знаещ и можещ. В днешно време родители уреждат децата си да учат в елитни гимназии по втория начин – заобикаляйки правилата за класиране и ощетявайки другите.

Да не говорим, че в последно време схващането за „елитна“ гимназия е съвсем различно, именно заради подобни случаи.

По принцип т.нар. „елини“ училища на 95% лежат на стари лаври, а вътре с всяка изминала година навлизат все по-слаби випуски. В България всички са на практиката „да се влезе някъде, ‘щото е елитно“, а не защото реално ти се учи или имаш талант и умения, заложби да учиш предметите, които са в спецификата на училището. Да не говорим за синдрома „бележкарство“, който тресе българското училището. Ако ще се говори за умни и отличници, това са две коренно различни неща.

Директорката Тинка Попова, ръководство и учители мълчат.

Директорката Тинка Попова, ръководство и учители мълчат.

Само преди дни Топ Преса описа подобен случай в Благоевград – как „амбициозна майка“ – депутатка, е набутала щерка си в елитната езикова гимназия „Акад. Людмил Стоянов“ в Благоевград без нужния бал.

Директорката Тинка Попова, ръководство и учители мълчат.

 

По подобен начин са мълчали и не са взимали отношение и по редица други скандални случаи през годините.

 

През 2012 г. училището се свързва с мистериозната смърт на Марио Нушков, наричан талисман на Благоевград.

Официално Марио загива след падане от електрически стълб в село Бистрица, недалеч от вилата на неговия гуру, учителят му в езикова гимназия „Акад. Людмил Стоянов“ тогава  и председател на фондация „Мечта“, Росен Ангелов. Марио, който е търсач на силни усещания, изключително екстремен в хобитата си, става национално известен след смъртта си, заради изключително силния отзвук на причините за нелепия му край.

Около смъртта му месеци наред има брожения, съмнения за подстрекателство към самоубийство, съмнения за дейността на фондация „Мечта“, чийто активен член е Марио Нушков.

По думите на директорката тогава, училищното ръководство не може да бъде отговорно за смъртта на Марио „Става дума за 25-годишно момче, което се увлича по движението (на фондация „Мечта“ – б.р.), след като е завършило гимназията“, казва Тина Попова. Така ръководството на училището отказва да поеме част от вината за смъртта на един вече бивш неин ученик. Опитите да бъде установено при какви обстоятелства е починал Марио показват, че Ангелов е преподавал неутвърдена от просветното министерство литература. В Благоевград официално признават, че действията около скандалния учител са закъснели.

Росен Ангелов е преподавател в Езиковата гимназия в града от години, но името му става популярно след смъртта на един от членовете на фондация „Мечта”, чийто основател е преподавателят.

През 2015 по време на изненадващ тест по биология пък десетокласничка се свлякла на земята в час по биология и уплашила съучениците си. Близките на момичето предполагат, че то се притеснило от теста и заради това му прилошало.

Според запознати тогава, учителката Росица Славова била един от най-строгите и взискателни преподаватели в елитната гимназия.

Част от учениците обожавали преподавателката, други обаче се страхували от нея. Според тях обикновено по 7-8 деца били гонени всеки час и получавали неизвинено отсъствие. Освен това десетокласниците се оплаквали, че начинът на преподаване от страна на Славова не коренспондирал с високите и изисквания. Според колегите й обаче раздухването било „активна работа“ на злонамерени преподаватели, които завиждали на Славова.

 

През април 2022 г. скандални фотоси омаскариха учител по музика в елитни гимназии в Благоевград! Разпространиха снимки, доказващи „забранената му любов“ с ученичка от 12-ти клас. Макар че тогава някои твърдят, че снимките са правени отдавна, те се разпространявали апокрифно между децата, възпитаници на гимназията, както и между учителите. Заради тях той бил принуден да напусне Математическа гимназия, уличен в аферата с ученичка. Учителят е преподавал музика и в Езикова гимназия, откъдето също е изгонен с прекратяване на договора му.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене