Майстор зограф вае стенописите на новия храм в Долно Драглище

На финалната права е доизграждането на храм “ Св. св. Йоаким и Анна“ в разложкото село Долно Драглище. В момента се изографисват стенописите от майстора зограф и почетен реставратор Николай Чергаров. „Чергаров настоя да направи дарение от своя страна и по-скоро той ни откри“, обясни Яница Домусчиева от Сдружение „Св. св. Йоаким и Анна“.

Жителите на с. Долно Драглище се борят повече от 15 години да изградят своя нов православен храм. Голямата цел на сдружението е набиране на достатъчно финансови средства за довършване на храма, чието строителство започва в началото на 2007 г. Със средства от дарители и благотворителни мероприятия църквата е издигната, покрита, измазана външно, сложена е дограма и е изградена ел. инсталация. Вече е поставен иконостасът, свещниците, както и допълнителната част от оборудването също е налична.

Мислят вече и за откриване, но има още дейности, а и изографисването ще отнеме време Остава да се облагородят пространствата около храма и допълнителни санитарни съоръжения. Ако не успеят до края на тази година, се надяват в началото на следващата да завършат доброто начинание. Продължават и дарителските кампании, но повече около Коледа ще бъдат анонсирани, имат и дарителска сметка, така че всеки, който иска може да направи дарение.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене