Лудост!? В кавала изкореняват лозя заради безумно съдебно решение!

Първото изкореняване на незаконно отглеждане на грозде от сорта „Пристин“ стана след съдебни решения на Многочленния първоинстанционен съд на Кавала. Това са решения,
станции, тъй като с тях сортовете грозде „Sweeta“ и „Pristine“ вече са защитени от съдебните
власти.

По-конкретно, с решения 39/2024 и 40/2024 на Многочленния първоинстанционен съд на Кавала, които са издадени след дело, заведено от компанията „LURIBAY BUSINESS Inc“, покупката, производството, опаковането, съхранението, обработката , продажба и всякакъв вид разпореждане от ответниците със защитения сорт десертно грозде BLANC SEEDLESS (Vitis L.) с код „ACS V 01“, (известен под търговските наименования „Sweeta“ и „Pristine“), изключително право на която за територията на Е.Е. е въпросната фирма.

=Всъщност, както е посочено в решението, ответниците се задължават да пристъпят към
незабавно унищожаване на лозовите растения от защитения сорт „ACS V 01” от спорните земи. Разпоредено е също изкореняването да бъде извършено за сметка на ответника в 10-дневен
срок от съобщаването му на решението и изкоренените растения да бъдат предадени на
ищцовото дружество. Това е забележително развитие, тъй като в допълнение към защитата на въпросния сорт, то ще действа като възпиращо средство срещу незаконните практики на трафик, природа и търговия на тези с изключителни права.

И какво излиза? Ако утре в България, някоя фирма реши да патентова сортовете „Мерло“, „Каберне“, „Белгар“, „Широка мелнишка“ или „Тавянка“ и вие на лозето си имате корени от този сорт, то със съдия изпълнител ще дойтат и ще ви го изкоренят?! Това ако не е лудост, какво е?

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене