Нещо за което ще се говори дълго! Николина Чакърдъкова в юбилейно интервю : Простих на всички, които ме предадоха но не искам да ги виждам!

В последния четвърт век, Николина Чакъдръкова се утвърди като институция във фолклора ни. Нейните спектакли винаги са много атрактивни и събират в публиката и обикновени хора, и знаменитости. Заслужава си да отбележим, че сред най-големите почитатели  на изпълнителката има дори и бивш държавен глава- президентът Георги Първанов(2002-2012г.).

В професията Николина жъне успех след успех, а в личен план също има с какво да се похвали- здрава и жизнена е, а петте и внучета я изпълват с радост. За всичко това става дума и в настоящото интервю, реализирано в първата десетдневка на септември- малко след 55-годишния юбилей на певицата.

  • Г-жо Чакърдъкова, на 4 септември станахте на 55. Празнувахте ли?
  • Не съм по големите и шумни партита и чествания. Празнувах рождения си ден няколко пъти с различни групи хора. Събрах се със семейството си. След това поканих за два дни близки приятелки в спа център извън Гоце Делчев. Третото събиране беше със семейни приятели. Паралелно с това правех и концерти.
  • Правейки си равносметка за отминалите години, съжалявате ли за нещо?
  • Съжалявам, че не съм се научила да свиря на музикален инструмент, както и че нямам шофьорска книжка и не мога да карам кола. Това са все пропуснати ползи. Може някой да каже, че на 55 години не е късно да стана шофьор но на тази възраст съм много по-мъдра и предпазлива от всяка една гледна точка. А и страхът е по-голям в мен сега, надделява над смелостта. За друго няма от какво да бъда недоволна. Дори и да съм изпуснала нещо в годините назад, гледам напред и се опитвам да го наваксам. Да сме живи и здрави, ще постигна онова, което искам. Душата и сърцето ми подсказват от какво имам нужда.
  • Чувствате ли се променена с напредването на възрастта?
  • Научих се да живея по такъв начин, че да се предпазвам от неприятности. Пет пъти меря, веднъж режа. Правя го, за да не изпадам в ситуации, в които ми е трудно. Това си е и предимството на годините. Човек колкото и да тъгува, че остарява, възрастта му дава плюсове. Щастлива съм, че доста съм помъдряла и съм се научила да живея пълноценно. Премислям и претеглям нещата. Внимателна съм.
  • Тоест не ви плаши това, че следващият ви юбилей ще е 60-годишният..
  • Когато навърша 60 и съответно 70 години, може би ще мисля по друг начин, но сега на 55 още съм в групата на 50-годишните. Като влязох в тази възрастова категория, бях някак разсърдена, тъжна и депресирана. Реших, едва ли не, че най- хубавото от живота ми е минало. Колко наивно от моя страна! Оказа се, че да си на 50 и 50+, не е толкова страшно. Всяка възраст си има своята красота и привилегии. Неотдавна си говорихме с майка ми, която скоро ще навърши 80. Каза, че в нашия род сме имали две баби столетнички. Едната е починала на 103, другата на 107.
  • На 55 години кой беше най- трудният ви личен момент?
  • В последните години нямам такива моменти. Всичко онова, което се случи през 2009-а, когато ми откриха тумор в бъбрека, трудното през което преминах ми остана само като някакъв спомен. Слава Богу, човек е така устроен, че лошото бързо се забравя. Това е добре, освобождава се паметта и има спокойствие. Винаги си пожелавам хубавите неща да бъдат повече, и към това се стремя.
  • Злоупотребявали ли са с доверието ви през годините?
  • Не са много тези, които са злоупотребили с доверието ми. На всички, които са сторили това съм дала прошка, но съм прекъснала отношенията си с тях, да за не ми се случи отново предателство. След като човек веднъж ме е предал- край! Няма смисъл да продължавам да съм близка с него. След измяна, как да му имам доверие? Щастлива съм, че в момента съм заобиколена само и единствено с верни хора.
  • Работите ли върху нещо ново?
  • След големия успех на концерта ми в „Арена София“, който искам да си припомням всеки ден , мислех да си почивам през 2025-а. Оказа се обаче, че още много хора искат да гледат спектакъла и настояват да го повторим. С екипа ми решихме да сторим това на 15 март в зала 1 на НДК. В „Арена София“ дадохме на всички желаещи възможност да танцуват. В двореца на културата пък ще могат да седнат на удобните столове и да влязат в уникалния спектакъл, който е апогеят, на всичко правено досега. Готвим се. Ще има и няколко нови песни.
  • Иска ли ви се някое от петте ви внучета да се занимава с музика?
  • Малки са внучетата и е рано да се каже кое накъде ще се насочи. Няма как сега да се усети дали някое от тях носи нашия артистичен ген. Пет са ни дечицата и всяко е със своите си влечения. На Мария дъщерята- Сиси непрекъснато пее. Дори често и казвам: „Моля те, нека да си починат ушите ни и устата ти. Нека заключим устата и да глътнем ключа за 10 минути“. В такива случаи тя винаги ми отговаря: „Не, не може!“. Темпераментна е, танцува, плаче или пее.
  • Как релаксирате най-пълноценно?
  • Когато съм си самичка вкъщи. Мъжът ми беше на снимки с „Фолклор ТВ“, а децата бяха с майките си и имах на разположение два дни, в които се наслаждавах на неща, които обичам. Хубаво ми е да съм господар на времето си, да си пия спокойно кафето, да гледам новините и да се рея.
  • Споменахте, че майка ви скоро ще е на 80. Как ще я изненадате за ЧРД?
  • Наумила съм си да организираме със сестра ми един хубав празник на 2 октомври. Ще съберем братовчедите и други близки за рождения ден на мама.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене