Швейцарско-българската програма за сътрудничество предвижда обновяването на хижи и превръщане на комплекс „Саръгьол“ в национален и природозащитен и образователен център с музейна част до 2028 година

Усилията са до 2028 година няколко сгради, намиращи се на територията на „Национален парк „Рила“ да бъдат изцяло обновени, като реновирането им ще е с цел постигане на нулев въглероден отпечатък. Ефективната политика по опазване на биоразнообразието и водите е ключова за програмата „Подобряване на посетителската инфраструктура и мерки за устойчиво ползване на национален парк /ПроПарк/“.
Като част от нея, Дирекция „НП Рила“ планира подобряване инфраструктурата на посетителски център Паничище и комплекс „Саръгьол“. Предстои да бъдат одобрени за реновиране и част от хижите в Парка.
На проведени три срещи със заинтересовани лица, в Благоевград, Паничище и Самоков, изпълнителите на програмата „ProPark“ – МОСВ и Дирекция „НП Рила“ обясниха, че в следващите 4 години посетителският център в Паничище ще се превърне в модерен информацинен център, оборудван с интерактивни информационни модули.
Комплексът „Саръгьол“, който е паметник на културата, ще стане национален природозащитен и образователен център с музейна част. Предвижда се една от трите сгради на бившия царски ловен комплекс да бъде предназначена за образователен туризъм.
Всички сгради, които ще бъдат ремонтирани и/или реновирани по швейцарско-българската програма за сътрудничество, ще бъдат с висока енергийна ефективност.
Дейноностите по програмата са изцяло насочени към подобряване условията и услугите към туристите и в същото време опазване на биоразнообразието.
Предвижда се и пренасочване на част от туристическия поток по други, по-щадящи за флората и фауната и природните местообитания маршрути. Един от тях е този към връх Мусала.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене