Ако трябва да се направи ретроспекция на омбудсманът на Благоевград, за каузите и свършената работа до сега, тя ще бъде като абсолютен защитник, както на хората, така и моралните принципи и ценности, Злата Ризова неведнъж е доказвала, че именно те са нейната движеща сила.

Силна и смела! Злата се доказа!

Злата Ризова е родена на 26 ноември 1979 г., Завършила е висшето си образование в Югозападен университет „Неофит Рилски“, специалност „Право“. Професионалният ѝ опит е от 2008 г., като юридически консултант на свободна практика, от 2012 г.  била консултант по градоустройство, три мандата е била общински съветник – в периода от 2007 г. до 2019 г. През пролетта на тази година точно с 28 гласа, Злата Ризова бива избрана от местния парламент да бъде обществен посредник на Благоевград за периода 2023 – 2027 г.

 Ако трябва да се направи ретроспекция на омбудсманът на Благоевград, за каузите и свършената работа  до сега, тя ще бъде като абсолютен защитник, както на хората, така  и моралните принципи и ценности, Злата Ризова неведнъж е доказвала, че именно те са нейната движеща сила.

Като последният случай от тези дни е как, за да се запази човешкият живот – и този на пешеходците, и този на водачите, омбудсманът на Благоевград е предприела действия това да се случи чрез наредба, която Общинския съвет трябва да одобри.

„Аз не съм измислила топлата вода, ползвала съм добри практики от други общини, като абсолютно се забранява движението с подобни превозни средства на лица до 14 години. Тези, които са от 14 до 16 години, могат да ги управляват само на велоалеи. Задължително носене на каска на всички управляващи подобни превозни средства до 18 години. Абсолютна забрана за управление във всички пешеходни зони в града. Общо взето това е което предлагам, но зависи от волята на Общински съвет дали предложението ми ще остане във вида, в който го пускам“, обяснила Злата Ризова – омбудсман на Благоевград. „Множеството инциденти на напоследък, както и множеството сигнали на граждани, ми показват обратното – че няма как да се случи без санкция и въпреки всичко, целта ми да предложа тази промяна в наредбата е единствено и само една – да предизвикам дебат, да предизвикам мисъл, да предизвикам мисъл за отговорност в родителите, в институциите. Получих провокацията си от личните си наблюдения, защото не може 9- или 10-годишно дете да се движи по оживен булевард в областен град с висока скорост с тротинетка. По едно, по две се качват на превозното средство. Иначе мястото, на което се намираме, бих дала за пример. Имаме вело алея в едната посока и в другата посока. Достатъчно място има и за пешеходците. Друг е въпросът, колко спазваме правилата. За съжаление имаме и трагичен инцидент във Варна наскоро. Но е факт, че промяна няма и заради това смятам, че санкциите, които между другото са наистина символични, ще помогнат“, допълнила омбудсманът на града.

По рано пък, с апел обръщайки  се от личния си профил в социалните мрежи, от името на самотна майка на две момичета, призовава хората за помощ.

Наред с всички действия и кампании за хората и здравеопазването, омбудсманът не забравя и най-беззащитните, животните. Те заемали специално място в нейното сърце, кампанийте за тях, също.

Обществената помощ на г-жа Ризова, която ревностно изразявала е и към децата, жертви на домашно насилие.

 

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене