Обявиха конкурс за съдебен секретар в Районен съд-Гоце Делчев

О Б Я В А
Районен съд – Гоце Делчев на основание Заповед № РД-07-319/09.09.2024 г. на Председателя на съда, ОБЯВЯВА конкурс за длъжността „Съдебен секретар” – 1 /една/ щатна бройка по чл.67, ал.1 т.1 от Кодекса на труда

Минимални изисквания към кандидатите:
а) завършено средно образование;
б) кандидатът да е български гражданин, гражданин на друга държава – членка на Европейския съюз, на друга държава – страна по Споразумението за Европейското икономическо пространство, или на Конфедерация Швейцария; да е навършил пълнолетие;да не е поставен под запрещение; да не е осъждан на лишаване от свобода за умишлено престъпление от общ характер; да не е лишен по съответен ред от правото да заема определена длъжност. Да не е в йерархическа връзка на ръководство и контрол със съпруг или съпруга, с лице, с което е във фактическо съжителство, с роднина по права линия без ограничения, по съребрена линия до четвърта степен включително или по сватовство до четвърта степен включително; да не е едноличен търговец, неограничено отговорен съдружник в търговско дружество, управител, търговски пълномощник, търговски представител, прокурист, търговски посредник, ликвидатор или синдик, член на орган на управление или контрол на търговско дружество или кооперация; да не е съветник в общински съвет; да не заема ръководна или контролна длъжност в политическа партия; да не работи по трудово правоотношение при друг работодател, освен като преподавател във висше училище; да не е адвокат, нотариус, частен съдебен изпълнител или упражнява друга свободна професия;
в) кандидатът следва да притежава необходимите нравствени и професионални качества; да отговаря на другите изисквания за заемане на длъжността, предвидени в нормативните актове, в ПАС и в длъжностната характеристика;
г) при постъпване на работа кандидатите следва да отговарят на изискванията на чл. 107а, ал. 1 от КТ.

Специфични изисквания:
а) отлични умения по машинопис, с бързина на писане минимум 250 удара в минута, умения за текстообработка с програмен продукт Word;
б) отлични познания по стилистика, правопис, граматика и пунктуация;
в) умения за работа със стандартно офис оборудване и познания по съвременни офис – процедури, способност за работа в екип;
г) познаване на нормативната уредба, регламантираща дейността и компетентността на заеманата длъжност, включително Правилника за администрацията в съдилищата;
д) умения за работа с граждани и работа в екип, отговорност, инициативност, комуникативност, организираност;
е) отлични умения и познания по приемане, предаване и съхраняване на съдебна документация; опит при работа с документи и кореспонденция;
ж) отговорно опазване на получената служебна информация;
з) допълнителни квалификации и обучения, завършени в специализирани организации, свързани със спецификата на работа са предимство.

Минимален размер на основното трудово възнаграждение за длъжността„съдебен секретар” – 1 183,00 лева и ранг V – 75,00 лв., върху които се начислява допълнително възнаграждение за придобит трудов стаж и професионален опит. Допълнителното възнаграждение за придобит трудов стаж и професионален опит /% клас/, се определя както следва – за една календарна година трудов стаж и професионален опит в орган на съдебната власт – 2 на сто; за една календарна година трудов стаж и професионален опит извън орган на съдебната власт, но на същата, сходна или със същия характер работа длъжност или професия – 1,5 на сто; за една календарна година трудов стаж и професионален опит, придобит извън орган на съдебната власт и по друга специалност – 1 на сто.

Задължителното обществено и здравно осигуряване на съдебните служители се извършва за сметка на бюджета на съдебната власт, като от брутното трудово възнаграждение, се удържа само 10 % данък общ доход. Съдебните служители задължително се застраховат срещу злополука за сметка на бюджета на съдебната власт.
Размера на платения годишен отпуск на съдебния служител съобразно трудовия стаж е от 20 до 28 дни, като за работа в извънработно време и за изпълнение на допълнителни задължения от съдебния секретар се ползва допълнителен платен годишен отпуск в размер на 10 дни.
На съдебния служител се изплаща всяка година сума за облекло в размер до две средномесечни заплати на заетите в бюджетната сфера, / за 2024 г. – 4 518 лв./.
В зависимост от възможностите по бюджета на съдебната власт, на съдебните служители се изплащат ежегодно суми за допълнително материално стимулиране, / за 2023 г. – 2 013 лв./.
Съдебен служител, придобил право на пенсия за осигурителен стаж и възраст, при освобождаване от длъжност има право на еднократно парично обезщетение в размер на толкова брутни месечни възнаграждения, колкото прослужени години има в органите на съдебната власт, но не повече от 10 брутни месечни възнаграждения.

Ежемесечно се начисляват и изплащат средства за социално-битовото и културното обслужване /ваучери за храна/, около 70 лв. на месец.
Начин на провеждане на конкурса и начин на оценяване на кандидатите:
Конкурсът ще се проведе на три етапа, при следния ред:
1. Първи етап – по документи.
2.Втори етап – проверка на компютърните и машинописни умения на кандидатите с диктовка;
3. Трети етап – събеседване.

Първи етап на конкурса – назначената комисия, след като прецени наличността на документите за участие в конкурса, съответствието на минималните изисквания за участие в конкурса по точка I.2. и подаването на документите в определения срок, да състави мотивиран протокол за решението си относно допускането до конкурса, и да изготви списъци на допуснатите и недопуснатите до конкурса кандидати.
В списъка на допуснатите кандидати да се посочат датата на провеждане на конкурса, началният час и мястото на провеждане (включително датите, часовете и местата за втори, и трети етап).
В списъка на недопуснатите до конкурса кандидати да се посочат основанията за недопускането им.

Протоколът и списъците да се обявят на таблото пред входа на Районен съд – Гоце Делчев, и да се публикуват на интернет страницата на съда (https://gdelchev-rs.justice.bg), не по-късно от 7 дни след изтичане на срока за подаване на заявленията за участие в конкурса.
Недопуснатите до конкурса кандидати могат да подадат жалба в 7-дневен срок от обявяването на протокола за допуснатите и недопуснатите кандидати, пред Административния ръководител на Районен съд – Гоце Делчев, който се произнася окончателно в 3-дневен срок. Жалбата не спира конкурсната процедура.

Втори етап на конкурса – диктовка на еднотипен текст в рамките на 5 /пет/ минути. Редактиране, форматиране, съхраняване и разпечатване на текста, в рамките на 1 /една/ минута.
Членовете на комисията оценяват кандидатите с оценки по шестобалната система. Крайната оценка от втория етап е средно аритметично число от оценките на всеки от членовете на комисията за всеки отделен кандидат. Комисията съставя протокол, като предлага първите три най-успешно представили се пред нея кандидати, които да участват в трети етап. В случай, че има кандидати с равни оценки, те всички се допускат до трети етап. Кандидатите с бързина на писане под 250 удара в минута, не се допускат до трети етап на конкурса. При оценяването се отчита бързина на писане и възможност за възпроизвеждане на написаното.
Трети етап на конкурса – събеседване, участват само кандидатите, класирани от втори етап. Членовете на конкурсната комисията оценяват професионалната подготовка и другите качества на кандидатите с оценки по шестобалната система. Крайната оценка е средно аритметично число от оценките на всеки от членовете на комисията.
За работата си комисията съставя протокол, в който отразява крайната оценка на кандидатите, която е средно аритметично число от оценките на кандидатите от втори и трети етап на конкурса. Въз основа на проведения конкурс, комисията класира кандидатите успешно издържали конкурса.

Конкурсната комисия представя протокола и всички документи на класираните кандидати на Административния ръководител – председател на Районен съд – Гоце Делчев в 3-дневен срок от приключване на конкурса.
Протоколът с крайното класиране да се обяви на таблото пред входа на съда и на интернет страницата на Районен съд – Гоце Делчев в 3-дневен срок от приключване на конкурса.
Трудово правоотношение възниква с лицето, което е класирано на първо място.
За участие в конкурса желаещите следва да подават документи лично или чрез пълномощник, с писмено пълномощно в служба „Регистратура“ на партера в Съдебна палата гр. Гоце Делчев, ул. „Отец Паисий“ № 25, всеки работен ден от 09.00 ч. до 17.00 ч., в срок до 18.10.2024 г.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене