В Кюстендилско с мерки за безопасността на учениците

Традиционната акция на полицията „Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!“ беше представена от началника на сектор „Пътна полиция“ при Областна дирекция на МВР – Кюстендил Радослав Боюклийски, предаде репортер на „Фокус“. Акцията ще се проведе в периода септември – октомври. Седмицата от 16 до 22 септември е обявена за Седмица на детската пътна безопасност , а 18 септември е обявен от министъра на вътрешните работи и в контекста на Дните на безопасността на ROADPOL за Ден без жертви на пътя.

Началникът на сектор „Пътна полиция“ съобщи, че са извършени огледи с представители на общините на сигнализацията и пътната маркировка в районите на училищата, предпазни огради и пешеходните ограждения, в първия учебен ден и по време на Седмицата за превенция на детската пътна безопасност ще се проведат беседи с първокласниците и техните родители за рисковете при тежки пътни произшествия с участието на деца.

Ще се акцентира върху опасните зони, пешеходни преходи и кръстовища. Служителите, подпомагащи пътното движение ще регулират трафика на автомобили и пешеходци, с цел осигуряване на безопасното пресичане на децата и техните придружители.

През учебна година ще се осигури полицейско присъствие, с превантивен ефект преди и в края на учебните часове.

И тази година ще продължи изнасянето на 10-минутни беседи по пътна безопасност от служители на Пътна полиция. С Регионално управление на образованието и ръководствата на учебните заведения се съгласуват и участия в родителски срещи, с включена тема по пътна безопасност за ангажиране и активиране на настоятелствата за подобряване на детската пътна безопасност.

В периода юли-август на територията на областта са регистрирани 735 нарушения на правилата за движение, 690 от тях са нарушения на скоростните ограничения, санкционирани са 6-ма водачи за управление след употреба на алкохол и наркотици, 15 пешеходци и 35 водачи на тротинетки. Издадени са 63 акта и 62 фиша.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене