ВМРО и Сдружение „Конфедерация за защита правата на децата“ (КЗПД) в битка за българските деца

10893380_766886420064426_371573838_n

ДЕТСКАТА ПЛЪТ – СИГУРНА РАЗМЕННА ЕДИНИЦА ЗА РЕД ИНСТИТУЦИИ?

  1. Разкажете за зачестилите практики на отнемане на деца от семейната им среда от инситуциите в страната?

Сдружение „Конфедерация за защита правата на децата“ установи контакт с депутата от ВМРО и ПГ на Патриотичен фронт – д-р Султанка Петрова. На срещата Сдружението ни алармира за много недерности, които се превръщат в практика в страната. Изказаха съмнения, че през последните години в страната са установени незаконни, корупционни и жестоки практики от социалните институции, които безпричинно отнемат български деца от родителите им. Преки участници в схемите се явяват Дирекциите „Социално Подпомагане“ (Д“СП), както и Отделите „Закрила на Детето“ (О“ЗД). Масово прилагани практики, несъвместими с буквата на Закона, които се наблюдават от тези институции, са: съставяне на документи с невярно съдържание; неправомерно лишаване на достъп до информация (документация) на родителите до съдържанието на досиетата на децата им; съставяне на социални доклади, становища, и др., с невярно съдържание; подвеждане на правораздавателният орган-Съд, за решение по дела, касаещи деца; вземане на на страна по казуси, и крайна пристрастност; Друга, основна порочна практика на Д“СП“ и О“ЗД“ е пълното несъобразяване както със Закона за Закрила на Детето (ЗЗДет) и Правилника за прилагането му, така и с Методическите указания за предприемане на действия в случаи на деца в риск; и много други. За тези и още безчет неправомерности ни информират от „Конфедерацията за защита правата на децата“.

Наблюдаваните резултати, в следствие тези порочни практики, основно от страна на социалните работници, ангажирани пряко в работата с деца, е не само допълнителното изостряне на конфликта на разделените родители (що се касае до бракоразводните процедури), но и увеличаването на риска, в който децата се намират.

Огромен порок в дейността на социалните служби, също така, е и налагането и спазването на практики по извеждане на деца от биологичните им семейства по начини, и със съставяне на документация, неотговарящи нито на изискванията в тези случаи, нито на буквата на Закона.

За основните проблеми тук, по отношение на ЗЗДет, и прилагането му, от Конфедерацията посочват: крайната некомпетентност на част от социалните работници; корупционните практики и схеми, в които те участват, и не на последно място – пълната липса на нужния контол и наказателни мерки, които трябва да се упражняват от висшестоящата Агенция „Социално Подпомагане“  (А“СП“) към Министерството на Труда и Социалната Политика (МТСП).

 

  1. Разкажете повече за „Конфедерацията за защита правата на децата“? Какво представлява, как е създадена? Как се свързаха с ВМРО?

 

Пострадали родители, чието най-скъпо е отнето, се обединяват и създават „Конфедерация за защита правата на децата“.

През личната им борба трябва да се проправи път, който да защити от посегателства семействата в страната, както и гарантиране на най-висшите изконни интереси и права – тези на децата, по начин, описан и Конвенцията по правата на децата в ООН.

При срещата ми с една от жените, учредили Конфедерацията, буклвално ми настръхваха косите от разказите й. За момент отказах да повярвам, че подобни нечовешки ужаси биват причинявани на деца, жертви на този „Батак“ в страната.

Става въпрос за форма на грозно изкривяване приложението на Закона за закрила на детето, която сочи не към стремеж за закрила на детето и неговото отглеждане в семейна среда, а към отдалечаването му от нея, за масово неоснователно предаване на деца в приемна грижа.

И точно сега, по време на най-светлите празници, когато семействата се събират, когато деца и близки се прибират от чужбина, за да прекарат Рождество заедно, искаме да напомним, че има хора, чиито сърца скърбят, разделени неправомерно от децата им. Длъжни сме да дадем гласност на тази жестокост.

  1. Бихте ли посочили конкретни примери на неправомерно отнемане на деца, от страна на институциите?

Ще посоча само няколко примера, за които ни алармира Конфедерацията:

  1. Родителите Ивайло и Миглена от гр. Плачковци, чиито четири деца бяха неправомерно иззети и настанени в приемна грижа SOS „Детски Селища“;
  2. Иглика, от гр. Перник, която две години се бори да си върне отнетото от социалните служби дете;
  3. Ирина, от гр. София, чието дете вече две години е насилствено неправомерно отнето, а този акт на насилие е „озаконен“ именно по неописани в Закона начини, от ОС Смолян;
  4. Атанас, от гр. София, който въпреки гарантираните му от Закона права да участва в живота на сина си, вече поредна година не знае дори как изглежда детето му;

и много, много други. Случаите като тези, в Бълария са хиляди.

За щастие Конфедерацията, за краткия си опит, успява да спаси много деца в страната и да ги върне на родителите им.

  1. Как ВМРО ще подпомогне борбата на родителите?

ВМРО от своя страна, благодарение на депутата ни д-р Султанка Петрова, ще внесе предложен законопроект с конкретни промени в социалната и съдебната система.

За целта на 18.01.2015г. в Народното събрание ще се проведе и организира кръгла маса по темата. Обществото не бива да остава равнодушно пред посегателсвтото над български деца.

Искам да призова всички читатели да разпространят информацията за съществуването на „Конфедерацията за защита правата на децата“. Трябва да се знае, че има хора, които незабавно ще ви се притекат на помощ, ако изпаднете в подобна беда!

Ако има родители и потърпевши деца, от порочните съдийски практики, както и от страна на социалните служби – териториалните Д“СП“-О“ЗД“ – нека се свържат с Конфедерация за Защита Правата на Децата: e-mail: info@kzpd-bg.com, на сайта на Конфедерацията: www.kzpd-bg.com, или да пишат на адреса на седалището в: гр. София-1172, ж.к. „Дианабад“, бл. 32, вх. А, ап. 23;

Не забравяйте – страхът и  мълчанието са част от престъплението.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене