Скоро бе направен основен ремонт на храма и се извършиха реставрационни дейности, дейности, спонсорирани и от .лидера на ПГ на ДПС Делян Пеевски.

Белица…. .. пример за място, в което различните религии съжителстват в мир.

В град Белица има построени три религиозни храма – две църкви и една джамия. Те служат на двете религиозни общности в града – християни и мюсюлмани.

Една от тях, е  възрожденска църква „Свети Георги“, част от Неврокопската епархия на Българската православна църква. Издигната е в центъра на Белица, като строежът се ръководи от основаното за целта църковно настоятелство. Инициатор на това е поп Илия Попов. Храмът е опожарен през 1903 година по време на разгрома на Илинденско-Преображенското въстание. През 1908 година Божият дом е възстановен.

Скоро бе направен основен ремонт на храма и се извършиха реставрационни дейности, дейности, спонсорирани и от .лидера на ПГ на ДПС Делян Пеевски. Също така, те бяха извършени и  с дарения от стотици християни. В каузата се включиха и мюсюлмани, финансово помогнаха Община Белица и Неврокопска епархия. За ремонтите и почистването с доброволен труд се включиха десетки млади хора от цялата община.

Нова 18-метрова камбанария ще бъде построена до църквата „Свети Георги Победоносец“ в град Белица. Първата копка за нейното изграждане, направиха на 3 септември Неврокопският митрополит Серафим, който  отслужи и водосвет за успеха на богоугодното дело. Камбанарията ще се построи до северния вход на храма, в нея се предвижда монтирането на три големи камбани.

През 1903 г., по време на Илинденско-Преображенското въстание, когато почти цяла Белица е изгорена, в огъня попада и храм „Свети Георги“. От църквата остават само каменните стени. Местните хора бягат към Велинград, Самоков и други населени места. Местен мюсюлманин изравя от руините часовника, който е и емблема на църквата и го предава на завърналите се около 1910 г. беличани. Те успяват да изградят храма отново, поставят и часовника, изгражда се и камбанария, но с малки размери – едва 1,70 метра. В момента при храма има малка кула, но християните, които са в долния край на Белица, въобще не могат да чуят тази камбана, затова и се взема решение за поставяне на новата кула..

През 1996 г е построена и джамията в Белица. Тя е построена със сили и средства на местната общност, в това число и на християнската.

Белица…. .. място, в което различните религии съжителстват в мир.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене