Символът на Скопие бе оставен на разрухата на времето в продължение на години и се превръща в руини, до момента на нейното реконструиране и ремонт. Малко след който, избухва пожар. Случайност? Хората забравят, но май Господ не!

За РСМ с любов! Ум царува, ум робува, ум патки пасе.“ –Какъвто ти е ума такъв ще ти е живота.

Не се учудвайте на реакциите на жителите на Северно македонската столица Скопие при силен земен трус. Споменът за земетресението от 26 юли 1963 година, когато градът осъмва в руини, е една от най-големите травми на поколения скопияни. Няма как – 1072 човешки жертви, разрушения, болка, страдания – всичко това е част от модерната история на Скопие, пък и на цяла Северна Македония.

РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ  и нейните драми!

В днешната Република Северна Македония, по онова време Социалистическа република Македония в състава на Югославия, преди 61 години се случва едно от най-разрушителните земетресения на Балканския полуостров. На 26 юли 1963 г. 5.17 часа сутринта Скопие е разтърсено от катастрофално земетресение с магнитуд 6,9 по скалата на Рихтер, което разрушава града почти до основи. Трусът продължава 20 секунди и е усетен най-силно по долината на р. Вардар, след което следват множество по-слаби вторични трусове. Земетресението отнема живота на 1070 души. Равносметката, трагична- 4000 ранени, над 15 000 сринати жилища и 28 000 повредени. Около 200 000 души остават без дом.. Страни от цял свят, включително България, помагат за възстановяването на разрушения град. Символ на опустошителното бедствие остава запазената и до днес полуразрушена сграда на старата гара, която понастоящем приютява Музея на Скопие. Часовникът на фасадата ѝ, все още показва точно 5.17 часа, когато фаталното земетресение срива града.

Смята се, че земетресението от 1963 г. е третото, което разрушава Скопие почти до основи. Има сведения за подобни разрушителни трусове още през 6-ти и 16 век.

Няколко дена след земетресението започват да пристига помощ и спасителни екипи от цял свят. 87 държави от цял свят, сред които и България, изпращат помощ на Скопие, за да се възстанови градът.

„Универсална зала” в Скопие.

Универсална зала е копие на сградата на Софийския цирк, която изгоря през 1983 г., и е построена от България след катастрофалното земетресение в Скопие през 1963 г.

В следващите години България изгражда със свои средства Универсалната зала в Скопие на бул. „Партизански отреди“, която е копие на сградата на софийския цирк (изгоряла през 1983 г.) . До момента на нейното реконструиране, заради политически дивиденти обаче, оставена да се руши.

През декември 2010 г. от публикации в скопски медии става ясно, че официално Скопие не признава дарението от България – Универсалната зала, изградена след земетресението от 26 юли 1963 година. В скопския вестник „Вечер“ бил публикуван материал, озаглавен „Универсалната зала в Скопие не е дарена от България, а за нея са платени 630 хиляди долара“.

Документът е бил подписан между „Технометал“ Нови Сад и „Техноспортстрой“ от София. Парите били платени от Дирекцията за жилищно и комунално строителство на Скопие.

„Открихме документите, когато претърсвахме архивите по случай 45-ата годишнина от Универсалната зала. Това показва, че

не става дума за дарение за Скопие от България, а легално е поръчана от българска фирма за 630 хиляди долара.

Трябва да ви кажа, че и аз се изненадах“, заявила тогавашната директорката Вера Бошковска.

В договора било посочено, че трябва да бъде изградена зала, подобна на софийския цирк, с 1800 зрителски места. В чл. 3 на договора се посочва, че строителството ще бъде съгласно българските правила и закони. Интересно е, посочва вестникът, че никъде не пише, че става дума за временен обект, както всички са мислили досега, а в детайли се посочва начинът на построяване – от получаването на разрешително, избора на терен и купуването на материали, които повечето са от България.

Залата е строена две години. Прекрасните сценични условия и зрителски места, както и функционалността, дълги години дават оптимални условия на зрителите, пише тогава „Вечер”.

В официалния сайт на Универсалната зала в рубриката „История” обаче, пише, че залата е изградена от „дарителите от чужбина”, но не се споменава България: „Непосредствено след катастрофалното земетресение, през 1963 година започна изграждането на Универсалната зала като спомен от хуманната акция на дарителите от чужбина. Официално Универсалната зала започва работа на 1 януари 1966 година”, пише на сайта.

Символът на Скопие бе оставен на разрухата на времето в продължение на години и се превръща в руини, до момента на нейното реконструиране и ремонт. Малко след който, избухва пожар. Случайност? Хората забравят, но май Господ не!

 

 

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене