Изложбата “Искаш ли да поиграем?” бе открита в Исторически музей-Разлог.

Изложбата “Искаш ли да поиграем?” бе открита днес в Исторически музей-Разлог. Проектът е на Исторически музей – Стрелча, съвместно с Исторически музей – Белово.
Събитието е посветено на децата и техните игри и играчки от миналия век до наши дни.
Специални гости на събитието бяха децата от детските градини в Разлог. Групите „Мики маус“ от детска градина „Ален мак“, „Пчелица“ от ОДЗ, и „Детски свят“ от детска градина „Незабравка“, изпълниха кратък репертоар по повод откриването на „Искаш ли да поиграем?“
Десислава Добрева – представител на Исторически музей, Стрелча разказа, че идеята на изложбата е да представи пред днешните деца с какво са играели техните родители и баби и дядовци в миналото.
“Искаш ли да поиграем?“ съдържа и много експонати, които ще ви пренесат назад във времето.
Идеята за изложбата е възникнала, когато дарител е подарил на музея в град Стрелча количка за кукли, датираща от 20 години на миналия век и люлка за кукли, датираща от 30-те години на миналия век.
Тези 2 експоната са провокирали организаторите да обявят кампания за събиране на играчки от миналото. Проведената кампания реализира „Искаш ли да поиграем?“ и го превръща в едно истинско пътешествие в света на играчките.
Част от експонатите, които представя изложбата са порцеланови кукли, мини шевна машина, мини метални ютии, т.нар. кебидж бой кукла, която е била изключително известна и желана играчка в миналото.
Акцент в изложбата представляват историите около създаването на мечето Теди и куклата Барби. Има прототип на първата кукла Барби, както и няколко стари плюшени мечета.
Сред ценните експонати са няколко много стари кошчета и колички. Има отделено място и за играчки превозни средства-камиончета, влакчета.
Забележителен експонат в изложбата е оркестър, направен изцяло от метални капачки.
Изложбата е представена в осем цветни табла, където са разказани историите на първите играчки, игрите на открито, ролевите и настолните игри. Специално табло е отделено и за музикалните играчки.
Изложбата “Искаш ли да поиграем?” ще гостува в Исторически музей-Разлог до януари 2025 година и е отворена за посетители.
Заповядайте да се пренесете в света на играчките от миналото, да се потопите в тяхната уникалност и автентичност.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене