ПОДРОБНОСТИ ЗА ОПАСЕН ИНЦИДЕНТ: Пожарът на ул. „Ал. Стамболийски” в Благоевград тръгнал от туба с гориво, 66-г. Пл. Величков запалил малко от течността, за да провери дали е бензин или дизел…

Пожарът, който пламна в къща на ул. „Ал. Стамболийски” в Благоевград, е предизвикан по невнимание от 66-годишния Пламен Величков, който бе приет с изгаряния в „Пирогов“. Огненият инцидент в четвъртък преди обяд е тръгнал от пламнала туба с гориво, научи „Струма“. В двора на къщата имало няколко туби, а Пламен решил да провери дали в тях има бензин или дизел, отлял малко количество и го запалил. Възпламенила се цялата туба, а пламъците обгорили ръцете на Пламен, който работи като пазач на езерото в парк Бачиново. Пожарът се разраснал и обхванал балите сено, дървата и зайчарника. По това време там бил и Костадин Крушевски, който гледал зайци и гълъби в къщата на сестра си. Както „Струма“ вече писа, той изскочил навън да потърси помощ, а търговката Виктория от отсрещната каравана се обадила на телефон 112.

Сигналът е подаден в 11:40 ч., а до идването на пожарникарите с гасенето се заели комшии, сред които ексшефът на пожарната Никола Орозански и съпругът на адвокатката Мая Драгиева, пенсиониран полицай, които живеят в съседство. Огънят бе потушен от 3 екипа на пожарникарите за около час пред погледите на множество хора. На местопроизшествието имаше и доста полицаи начело с директора на ОД на МВР – Благоевград комисар Даниел Димитров и началника на 2-ро РУ – Благоевград гл. инспектор Васил Петров. Районът бе отцепен с полицейска лента, а интензивното движение в час пик по ул. „Александър Стамболийски“ не бе спряно и се регулираше от полицаи.

Впоследствие след проведени оперативно-издирвателни действия е задържан 56-годишният Иван Х. заради данни, че има връзка с пожара. Той е задържан с полицейска заповед до 24 ч. по ЗМВР, след което е освободен. По случая е образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 331, ал. 1 от НК- за палеж по непредпазливост на чужд имот.  Разследването ще продължи под надзора на Районна прокуратура – Благоевград.

БЕТИНА АПОСТОЛОВА

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене