Съдбата на парк „Македония“ в Благоевград отново е на кръстопът! Какво следва?

За пореден път темата, свързана с бъдещето на благоевградския парк „Македония“, попадна под светлините на прожекторите. Този път повод стана доклад, представен от кмета на Община Благоевград Методи Байкушев пред общинските съветници, предаде репортер на „Фокус“.

От думите на общинския кмет стана ясно, че тази сутрин местните парламентаристи би следвало да са получили доклад, в който е описана цялата хронология на събитията около заплетения казус, както и предложения – как най-сетне да се намери решение за справяне със ситуацията.

Припомняме, че преди време държавата поиска от Община Благоевград – имотът да ѝ бъде върнат, заради неспазване на условията по договора за прехвърляне. В тази връзка кметът Методи Байкушев представи следната хронология:

Парк „Македония“ е терен, който е бил част от казармата, която и в момента съществува в Благоевград. През 2016 година е отделен като отделен имот и по искане на тогавашната общинска администрация е предоставен от Министерски съвет в собственост на Община Благоевград. При подаване на заявлението за предоставяне на собственост е заявено, че намерението на Община Благоевград е там да се изгради Експо център, Логистичен център и музей, като когато е взето решението от Министерски съвет и е сключен договора за предоставяне на собствеността на Община Благоевград, тези условия са залегнали в договора, тоест, Община Благоевград е поела ангажимент там да се изгради Логистичен център, Експо център и музей. По ред причини – субективни, политически, обективни, COVID и т.н. това не се случва до 2021 година, когато е отстранен кметът Румен Томов и встъпва в длъжност кметът Илко Стоянов. Това се случва през юни или юли на 2021 година, а срокът за изграждането на Експо център и други изтича в края на 2021 година. Тоест е имало доста ограничено време, в което администрацията е можела да реагира.

Това, което първо прави кметът Илко Стоянов е да изпрати писмо до Министерски съвет, с което да поиска отпадане на ангажимента на Община Благоевград за изграждането на Експо център, Логистичен център и музей, а ако това не бъде прието, то срокът да бъде удължен, за да не изпадне Община Благоевград в ситуация на неизпълнение на сключения договор. Това искане не е уважено, поради което администрацията предприема друг ход, а именно решава съществуващите сгради да ги превърне, чрез смяна на предназначението, без извършване на строителни дейности, в Логистичен ценър, Експо център и музей.

„Всички знаете, че там такива неща няма. Ние ползваме парк „Македония“ като парк, като място, където се провеждат събития и място за осъществяване на дейности от спортни и танцувални клубове“, каза кметът Методи Байкушев.

След това Общинска администрация уведомява Министерството на регионалното развитие и благоустройството, че условията по договора са изпълнени. Министерството на регионалното развитие и благоустройството и Областна администрация – Благоевград от своя страна реагират като отказват да приемат това и казват, че собствеността трябва да се върне на държавата.

„В поредица от писма се посочва, че Община Благоевград трябва да върне собствеността на държавата и след това или паралелно – може да поиска отново предоставянето на собствеността. В неформални разговори е ясно заявено намерението, че просто трябва да се спази закона, а не че държавата иска да вземе имота от Община Благоевград“, добави кметът Байкушев.

През 2022 година реакцията на Общинска администрация е да не приеме тези претенции на държавата, дори са предприети определени градоустройствени мероприятия.

Какво може да се направи:

Кметът на Благоевград Методи Байкушев обясни, че през месец юли Министерството на регионалното развитие и благоустройството е изпратило писмо, в което се посочва, че няма да си промени позицията и че имотът трябва да се върне на държавата, след което отново да бъде поискан от Община Благоевград. Ако това условие не бъде изпълнено, Община Благоевград е заплашена от това да бъде заведен иск за собственост срещу нея.

Общинският кмет каза, че вариантите пред Община Благоевград са два. Първият е претенциите на държавата да не бъдат уважени и да се стигне до съдебни дела. Вторият вариант е да се вземе решение от Общински съвет – Благоевград за връщане имота на държавата, като паралелно с това да се направи ново искане до държавата – имотът да бъде предоставен на Община Благоевград, без да се залагат условия за строеж.

„Сегашното предназначение трябва да се запази. В парк „Македония“ трябва да се случват събития, да е парково пространство и да изградим допълнителна спортна инфраструктура, иначе тази част на града ще стане прекалено урбанизирана“, каза Методи Байкушев.

Той отбеляза, че ще се търсят варианти за осигуряване на финансиране за облагородяване на парка.

От Областна администрация заявиха от своя страна, че Община Благоевград трябва да върна парк „Македония“ на държавата, след което същия да ѝ бъде върнат, за да се спази закона.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене