В с.Рожен и Мелнишкия край ще изпитате истинска наслада и уважение към природата и историята

Ро̀жен е село в Югозападна България. То се намира в община Сандански, област Благоевград. Името Рожен за пръв път се споменава през 1365 година в инвентарен опис на манастира „Света Богородица Спилеотиса“ в Мелник, издаден от деспот Йоан Углеша, във връзка с наличието тук на поземлена манастирска собственост. Село Рожен се намира в полите на Пирин планина. Името Рожен за пръв път се споменава през 1365 година в инвентарен опис на манастира „Света Богородица Спилеотиса“ в Мелник, във връзка с наличието тук на поземлена манастирска собственост.

През годините селото е наброявало не повече от 200-300 жители. Днес постоянните обитателите са не повече от 15 души. Но това не бива да ви заблуждава, че селото е откъснато от света. Близостта му с Роженския манастир (само на 1 км от селото) и известните Мелнишки пирамиди в близост го правят едно от интересните за посещения китни български села. Къщите са в традиционен стил за региона, с красиви дървени чардаци, по които висят издълбани тикви.

За да стигнете до село Рожен, отбивайки се от магистрала Е79, ще минете първо през гр. Мелник. В този край ще се насладите на гледката на прочутите Мелнишки пирамиди. Те са скални образувания, със стръмни склонове, изградени от рушащи се пясъчници. Въпреки, че най-високите от тях достигат едва 100 метра, те изглеждат внушително и са непокорими, тъй като пясъците се рушат лесно и не позволяват изкачването по тези скали. На места склоновете са напълно отвесни и спират дъха ни , докато пътуваме между гр. Мелник и село Рожен. В този участък се намира и най-красивия пейзаж на скалните пирамиди – край село Кърланово, 2 км преди село Рожен. В Мелнишкия край има толкова много места, които ще ви накарат да изпитате истинска наслада и същевременно уважение към природата, историята и духа на този край.

selo.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене