ПРЕСТЪПЛЕНИЯ, ОБВИНЯЕМИ И ОСЪДЕНИ ЛИЦА В ОБЛАСТ БЛАГОЕВГРАД ПРЕЗ 2023 ГОДИНА

ПРЕСТЪПЛЕНИЯ, ОБВИНЯЕМИ И ОСЪДЕНИ ЛИЦА В ОБЛАСТ БЛАГОЕВГРАД ПРЕЗ 2023 ГОДИНА

През 2023 г. са приключили делата за 1 150 извършени престъпления. От тях 319 са завършили с ефективно осъждане, 589 – с условно осъждане, 41 – с оправдаване, 8 – с прекратяване, и 193 – с освобождаване от наказание.

С ефективни и условни присъди са приключили делата за 908 извършени престъпления. Броят на обвиняемите лица в областта през 2023 г. е 1 041, от които:

• с ефективна осъдителна присъда са приключили делата на 273 лица, или 26.2% от общия брой на обвиняемите;
• условно осъдени са 528 лица (50.7%);
• освободени от наказателна отговорност са 191 лица (18.4%);
• оправдани са 41 обвиняеми лица (3.9%);
• прекратено е делото на 8 лице (0.8%).

През 2023 г. броят на осъдените лица с влезли в сила присъди в област Благоевград е 801.

Осъдените непълнолетни лица (14 – 17 години) са 23, или 2.9% от всички осъдени.

Осъдените мъже са 740, или 92.4%, а жените – 61 (7.6%). Както сред мъжете, така и сред жените, най-голям е делът на осъдените във възрастовата група от 30 до 39 години – съответно 28.9% за мъжете и 26.2% за жените (фиг. 2). Фиг. 2. Структура на осъдените лица през 2023 г. по пол и възрастови групи Престъпления, завършили с осъждане, и осъдени лица по глави от Наказателния кодекс (НК) и някои видове престъпления през 2023 година Сред престъпленията, завършили с осъждане, най-голям е броят и делът на общоопасните – 496, или 54.6% (виж фиг. 3).

На второ място в структурата са престъпленията против собствеността, като с осъдителна присъда са приключили делата за 113, или 12.5%. С осъждане са завършили 71 Престъпления против личността, което представлява 7.8% от всички наказани престъпления. Наказани са и 59 престъпления против дейността на държавни органи и обществени организации (6.5%), 57 документни престъпления (6.3%) и 55 Престъпления против брака, семейството и младежта

Структура на престъпленията, завършили с осъждане през 2023 г. по глави от НК За извършването на общоопасни престъпления са наказани 445 лица, или 55.5%.

На второ място в структурата са осъдените за престъпления против собствеността – 129 лица (16.1%). За извършването на престъпления против личността са наказани 59 лица, или 7.4%. Осъдени за престъпления против брака, семейството и младежта са 44 лица (5.5%), за документни престъпления – 43 лица (5.4%), за престъпления против дейността на държавни органи и обществени организации – 38 лица (4.7%) и за престъпления против стопанството – 23 лица (2.9%). За престъпления против правата на гражданите са осъдени 11 лица, или 1.4%.
Престъпления против финансовата, данъчната и осигурителната системи
Престъпления против правата на гражданите
Престъпления против реда и общественото спокойствие
Престъпления против стопанството
Престъпления против брака, семейството и младежта Документни престъпления
Престъпления против дейността на държавни органи и обществени организации
Престъпления против личността
Престъпления против собствеността Общоопасни престъпления %

Осъдени за престъпления против реда и общественото спокойствие са 6 лица, а за извършването на престъпления против финансовата, данъчната и осигурителната система – 3 лица. Фиг. 4. Структура на осъдените лица през 2023 г. по глави от НК Общоопасни престъпления1

В структурата на общоопасните престъпления най-голям е броят на наказаните престъпления по транспорта и съобщенията – 365, или 73.6% от общия им брой. За извършването им са осъдени 329 лица, или 73.9% от осъдените за извършени общоопасни престъпления.

Престъпленията, свързани с наркотици, са 113 (22.8%), а наказаните за тях – 100 (22.5%). 1 Включват престъпления, извършени по общоопасен начин или с общоопасни средства, по транспорта и съобщенията, против народното здраве и против околната среда, при използване на атомната енергия за мирни цели и други общоопасни престъпления.

Престъпления против финансовата, данъчната и осигурителната системи Престъпления против реда и общественото спокойствие Престъпления против правата на гражданите Престъпления против стопанството Престъпления против дейността на държавни органи и обществени организации Документни престъпления Престъпления против брака, семейството и младежта Престъпления против личността Престъпления против собствеността Общоопасни престъпления %

Престъпления против собствеността1 Сред престъпленията против собствеността най-разпространени са кражбите на имущество – 61.9%. Осъдените за този вид престъпление са 85 лица, или 65.9%. По своята правна и криминална характеристика грабежите са сред най-тежките престъпления против собствеността – за 14 грабежа са осъдени 18 лица.

Престъпления против личността2 С изключително висока обществена опасност сред престъпленията против личността са умишлените убийства. С осъдителна присъда е завършило 1 дело за убийство (довършено и опити), като за извършването му е осъдено 1 лице (1.7%). Сред престъпленията против личността най-много са причинените телесни повреди, като с осъдителна присъда са завършили делата за 36 престъпления (50.7%). Осъдени за тях са 37 души, или 62.7% от общия брой на осъдените за извършени престъпления против личността. Приключилите с осъждане дела за разврат са 7 (9.9%), а осъдените са 6 лица (10.2%). От тях 1 е за изнасилване (довършено и опит) с 1 осъден. За трафик на хора с осъдителни присъди са завършили 6 наказателни дела, или 8.5% от престъпленията против личността. Осъдено за този вид престъпление е 1 лице. Осъдени лица по наложени наказания В структурата на осъдените лица по наложени наказания най-голям е относителният дял на лицата, осъдени на „лишаване от свобода”. През 2023 г. те са 651, или 81.3% от общия брой на осъдените лица. Най-висок е относителният дял на лишените от свобода за срок до 6 месеца – 43.0% от всички осъдени на лишаване от свобода. 1 Включват: кражба и грабеж на имущество, присвояване, измама, изнудване, вещно укривателство, унищожаване и повреждане на имущество, злоупотреба на доверие. 2 Включват убийства, телесни повреди, отвличане и противозаконно лишаване от свобода, принуда, обида и клевета, разврат и трафик на хора.

Таблица 2. Осъдени на лишаване от свобода в област Благоевград през 2023 година

Осъдени лица с наложено наказание „лишаване от свобода“ Брой Структура – % Общо 651 100.0 До 6 месеца 280 43.0 От 6 месеца до 1 година 253 38.9 От 1 до 3 години 104 16.0 От 3 до 4 години 7 1.1 От 4 до 5 години 4 0.6 От 5 до 10 години 2 0.3 От 10 до 15 години 1 0.1 Наказанието „пробация” е наложено на 94 лица (11.7% от всички осъдени), „глоба” – на 50 лица (6.2%), а „обществено порицание” – на 6 лица (0.8%). Фиг. 5. Структура на осъдените лица по наложени наказания в област Благоевград през периода 2019 – 2023 година Методологични бележки Статистическото изследване за престъпленията, обвиняемите и осъдените лица с влезли в сила присъди осигурява информация на базата на годишни данни, получавани от районните, окръжните и военните съдилища.

Лишаване от свобода Глоба Пробация Обществено порицание

Обект на наблюдение е дейността на районните, окръжните, военните съдилища и на Специализирания наказателен съд по наказателните дела от общ, частен и административен характер. Съгласно Закона за съдебната власт (изм. И доп. ДВ. бр. 32 от 26 април 2022 г.) Специализираният наказателен съд (СпНС) е закрит. Първоинстационните наказателни дела пред СпНС, по които е проведено разпоредително заседание, стават подсъдни на Софийския градски съди разглеждането им продължава от съдебния състав, провел заседанието. Съдиите от съдебните състави, които не са преназначени в Софийския градски съд, се командироват за участие в разглеждането на делата до приключването на производствата по тях. Единици на наблюдение са престъпленията, обвиняемите и осъдените лица с влезли в сила присъди в рамките на отчетната година. В броя на престъпленията, завършили с осъждане, се включват всички престъпления, за които наказателните дела са завършили с условна или ефективна присъда, независимо от броя на извършителите.
Престъпление, извършено от повече от едно лице (в съучастие), се счита за завършило с осъждане, когато поне едно от обвиняемите лица е осъдено ефективно или условно. В случай, че дело приключи с оправдателна присъда за всички лица, извършители на престъплението, то се отчита за завършило с оправдание.
Престъпление се отчита за завършило с прекратяване, когато спрямо извършителя или всички извършители делото е прекратено. В броя на обвиняемите лица се включват ефективно осъдените, условно осъдените, оправданите, освободените от наказание и лицата, на които делата са прекратени. В броя на осъдените лица се включват всички осъдени лица, на които с влязла в сила присъда им е наложено ефективно или условно наказание. Когато няколко лица са осъдени за извършването на едно престъпление, престъплението се отчита само един път, а всяко лице поотделно – в зависимост от изхода на делото. В случаите, когато в едно наказателно дело е осъдено лице за повече от едно престъпление, се отчита най-тежкото наложено наказание по съвкупност. Когато едно лице е осъдено за няколко престъпления, то се отчита към най-тежкото наказуемо деяние, а всяко престъпление поотделно – към съответния вид престъпление.

Възрастта на осъдените лица е посочена в навършени години към момента на извършване на престъплението. Непълнолетни са лицата на възраст от 14 до 17 навършени години. Пълнолетни са лицата на възраст 18 и повече навършени години. Осъдените непълнолетни лица се включват в общия брой на осъдените лица. Съгласно чл. 31, ал. 1 и 2 от НК наказателноотговорно е пълнолетно лице, навършило 18-годишна възраст, което в състояние на вменяемост извърши престъпление. Непълнолетно лице – навършило 14 години, но ненавършило 18 години, е наказателноотговорно, ако е могло да разбира свойството и значението на деянието и да ръководи постъпките си. Данните за престъпленията, обвиняемите и осъдените лица са получени от изчерпателно изследване чрез статистически формуляри „Карта за обвиняемо лице“ (1-СС), попълвана от органите на досъдебното и съдебното производство и информация от административен източник Единна информационна система за противодействие на престъпността (ЕИСПП).

източник: НСИ

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене