Стари снимки разказват любопитна история в Семково

Разказват историята на хотел „Рила“ в курорта Семково със снимки от старите албуми на жители и гости на община Белица. Призивът е към всички, които имат фотоси на хотелския комплекс, да отворят раклите и шкафовете, за да намерят собствената си връзка с хотела, разположен в първия планински курорт на България.

Мениджърът на Коливинг център, който сега функционира в сградата – Матиас Цайнтлер, организира изложба през октомври с голямата амбиция да възроди спомените за курорта и хотела и да представи плановете за бъдещето на сградата. Той моли всеки, който има снимки, да ги изпрати и да бъдат включени в експозицията. Тя ще остане в хотела, за да напомня за живота на хората в хотел „Рила“ и Семково.

Партньор за събиране на снимковия материал е Народно читалище „Георги Тодоров 1885“ – Белица. Първият директор на комплекса, изиграл сериозна роля при изграждането му – Георги Богатинов, пръв се включи в инициативата със снимков материал. Семково е създадено като най-любимото туристическо бижу на БКП в годините на социализма.

Курортът се ражда с идеята да е върхът на туризма в цяла Югозападна България, а Банско и Разлог да имат само поддържаща роля. В края на 80-те години на миналия век хотелът е построен по идея на беличанина Петър Дюлгеров, по това време той е председател на Българските професионални съюзи. Затова и грандиозната сграда е замислена като Почивна станция на Централния съвет на БПС.

Строи се с огромен размах, типично за БКП, не се пестят средства, тук са командировани стотици строители. За отрицателно време е вдигнат почивният мастодонт, непознат дотогава не само в района на Белица, но и в по-голямата част на България.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене