„Доказателствата срещу тримата обвиняеми са железни. От тях зависи дали ще поемат цялата отговорност, или ще се спасят с показанията си“, твърди източникът на „Филтър“ от прокуратурата.

СЕНЗАЦИОННО!Вълка проговаря за Доган и кредита от 150 милиона

Арестуваният бизнесмен Румен Гайтански-Вълка ще проговори за ролята на Ахмед Доган в кражбата на 150 милиона лева от Българската банка за развитие. Това твърдят пред „Филтър“ запознати с делото. Разследването още набира сила, а стратегията е 67-годишният Гайтански да уличи с показанията си почетният председател на ДПС, докато е в ареста. Вълка още не е разпитван, но се очаква това да се случи следващата седмица. Освен това от прокуратурата вече посочиха, че ще има други обвиняеми, и то за прането на пари от кредита на „Роудуей Кънстракшън“, контролирана от Вълка.

„Гайтански е инструментът, с който са източени парите. Доган се е възползвал най-много от тях. Обвиненията към бизнесмена може да се коригират, ако помогне на разследващите да стигнат до върха на пирамидата“, категоричен е източникът на „Филтър“.

Вълка е обвинен като подбудител за длъжностното присвояване, бившият шеф на ББ Стоян Мавродиев – като извършител, а помагач е дясната ръка на Гайтански Иван Георгиев. Той беше освободен от ареста с парична гаранция, а Мавродиев се издирва. Последният е подписал договора за кредита на „Роудуей Кънстракшън“, който не е обслужван и е отписан като несъбираем. Обезпечението по него е фалшиво, а накрая парите стигат до Доган.

Пътят на част от средствата вече е ясен. 29 милиона отиват за погасяване на кредит на ТЕЦ „Варна“ към банката на Фуат Гювен. Други 46 милиона Гайтански тегли като дивидент. С парите обаче са купувани луксозни коли. Две от тях са „Мерцедес Майбах“ и се ползват от Доган. Освен това в този период Гайтански купува и скъпи яхти, които също се ползват от почетния председател на ДПС. Досега никой не е обяснил как и защо Вълка е обслужил финансовите интереси на Доган с пари от държавата, които е трябвало да върне, но не го е направил. Разпитът на Гайтански ще бъде точно в тази посока, научи „Филтър“. Дългът на ТЕЦ „Варна“ е погасен от фирмата „Кристална вода“ на Ася Христова, която е съпруга на Гайтански. Това се случва след отпускането на огромния кредит. По това време са и покупките на луксозни коли и яхти с дивидента на Вълка.

Гайтански и Ахмед Доган са били изключително близки през 2019 година, когато са усвоени 150-те милиона. Дотогава те дори са съдружници в компанията „Уотър Витал“. Продават фирмата по времето, когато се очаква парите от ББР да потекат към тях. След това отношенията им не са толкова близки и са на приливи и отливи, показа проверка на „Филтър“. Затова има голяма вероятност в разпита си Гайтански да се обяви за жертва и да разкаже за ролята на Доган в аферата.

Засега най-голямата мистерия остава съдбата на Стоян Мавродиев, който е бивш депутат, шеф на комисията за финансов надзор и директор на Българската банка за развитие. Той е човекът, който може да разкаже дали е имало търговия с влияние, за да бъдат отпуснати парите на държавата за частните нужди на Доган. От прокуратурата очакват Мавродиев да се предаде доброволно. В България той не е открит и предстои да бъде обявен за международно издирване. Неговите обвинения като извършител са най-тежки.

„Доказателствата срещу тримата обвиняеми са железни. От тях зависи дали ще поемат цялата отговорност, или ще се спасят с показанията си“, твърди източникът на „Филтър“ от прокуратурата.

Борис КРУМОВ

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене