Неврокопският митрополит Серафим с послание до православните христини в епархията заради събитие в Петрич

До православните християни в Неврокопска епархия

Обични в Господа Иисуса Христа братя и сестри православни християни,
Неврокопската света митрополия обръща сериозно внимание на обществеността, вярващия народ и свещенството на Неврокопска епархия за опасността от така нареченото събитие „Събор на духовно-енергийното изцеление“, планиран да се проведе в периода 23-25 август 2024 г. в гр. Петрич.

„Лечителите“, които заляха обществото ни през 90 –те години на XX в., сега отново се опитват да се афишират, този път като биотерапевти. Те си служат с термините „вяра, молитва, Бог“, но нямат нищо общо със здравото учение и духовност на православната вяра. Ние всички станахме свидетели на пагубните последствия за телесното и духовно здраве на онези, които прибягваха до този тип „лечение“. В своите предварителни изяви организаторите използват имена на храмове и манастири в гр. Петрич и Петричка духовна околия, които посочват като част от местата, в които ще се практикува медитация. Пак там, а и в обявената официална програма на събитието, се споменава името на свещенослужител на Неврокопската митрополия, който ще участва в откриването на т. нар. Събор, ще чете молитви и ще благославя.

Категорично забраняваме да бъде извършвана в храмовете каквато и да било дейност на участници в „Събор на духовно-енергийното изцеление“, да се правят записи с видеокамери и да се фотографира. Също така не разрешаваме на свещенослужители да вземат участие в чуждите на православната ни вяра религиозни ритуали.
„Събор на духовно-енергийното изцеление“ проповядва и разпространява практики и учения, противни на здравата духовност и оставя непоправими следи в душите на хората.

Призоваваме общинското ръководство и институции, обществеността, вярващия клир и народ както на гр. Петрич, така и на цялата страна, да не участват в това пагубно събитие.
Призоваваме над всички вас Божието благословение и оставаме ваш в Христа молитсвувател,

Неврокопски митрополит Серафим,
гр. Гоце Делчев.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене