Кожарева: Калин Стоянов не е парашутист, взима бързи и адекватни решения

Предложеният от кандидат-премиера кабинет бе отхвърлен от президента заради вътрешния министър
Действия трябват от днес, затова взех решение да оставя основна част от министрите, защото се ползват с доверие. При най-малкото съмнение за почтеността им, ще предприема действия. Ще работим в две посоки – следване на евроатлантическия път и провеждане на честни избори. Това заяви кандидатът за служебен премиер Горица Кожарева на представянето на състава на новия Министерски съвет пред президента. В него присъстваше и досегашният вътрешен министър Калин Стоянов, което накара Радев да не приеме списъка от министри.

Така президентът отхвърли предложението Стоянов да запази поста си и ѝ даде време до 15 ч. да го смени. Тя обаче бе категорична, че изборът ѝ няма да се промени. „Взела съм убедено решение кой да е министър на вътрешните работи. То е взето на експертна основа. Срещнах се както с министър Стоянов, така и с цялото ръководство на МВР, проведох разговори със синдикатите и областните дирекции на полицията. Той не е парашутист, 24/7 може да се свържем с него, взима бързи и адекватни решения“, посочи тя.

Държавният глава от своя страна заяви, че няма да приеме кандидатурата му и така, по думите му, „ангажиментът на Кожарева за съставяне на служебно правителство приключва“. „Според вас Калин Стоянов по-важен ли е от това да има спокойствие и правителство? Трябва да поемете отговорност за потенциална конституционна криза“, посочи Радев.

„Имах 10 дни да сформирам служебен кабинет, който да осигури приемственост в управлението до избирането на ново правителство, но най-вече да организира честни парламентарни избори. Политическата нестабилност в България не е преодоляна. Важно е днес да бъде намерен диалог и откритост. Уважението е много важно в работата, за да бъде постигнат резултат във всяка държавна институция. Вярвам, че спазването на конституционния принцип на разделение на властите ще намали напрежението. Важно е за възстановяване на доверието в обществото. Честата смяна на правителства демотивира администрацията и създава усещане за нестабилност“, заяви още Кожарева.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене