ШОК! 6400 тона млечни ментета на пазара за половин година

Производството на имитиращи млечни продукти расте неимоверно. В същото време има сериозен спад на преработката на краве, овче, козе и биволско мляко у нас, сочат данни на земеделското министерство.

През първата половина на годината са произведени 6400 тона сирене, кашкавал, извара. Количеството е с 400 тона повече от същия период на миналата година.

Тези огромни количества млечни ментета, които се правят от палмова мазнина и калций, като в най-добрия случай може да има добавено и малко краве мляко, се реализират изцяло на вътрешния пазар. България не изнася имитиращи млечни продукти. Така че въпросите близо 6400 тона, произведени през първата половина на годината, са изядени от българския потребител. Така както през миналата година сме изконсумирали общо 12 867 тона сирене менте.

Продажбите на имитиращи млечни продукти са не само в търговската мрежа, но и в ресторантите, хотелите и павилионите за различни тестени изделия, в които се използва сирене.

Българската агенция за безопасност на храните досега не е обявила да е проверявала дали заведенията за обществено хранене информират клиентите си, че използват сирене менте, нито как го калкулират в общата цена. Обоснованото предположение е, че не само ядем вредни за здравето имитации, но и ги плащаме скъпо като за оригинални. БАХБ дори не е обявила дали следи какви млечни продукти се дават в училищни столове и детски градини.

През първото полугодие България е изнесла 14 792 тона мляко и млечни продукти, което е с почти 28 процента повече от миналата година, става ясно от данните на МЗХ. Най-големи количества изнасяме сирене и извара – 6114 тона.

В същото време сме внесли два пъти повече сирене и извара, като основен вносител е Германия, Полша и Нидерландия, пише segabg.com.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене