Румен Гайтански- Вълка : Аз не съм мишок, за да се крия! Банката е виновна, че му е дала пари!

Няма как Гайтански да е подбудил главния изпълнителен директор на Българската банка за развитие (ББР) към присвояване на средства – 150 милиона лева за фирмата в момчилградското село Груево.

Това смята адвокатът на Румен Гайтански – Вълка, Константин Симеонов, който изрази недоумение относно обвинението и подчерта, че кредитната политика и решенията за отпускане на кредити са изцяло отговорност на банката, а не на клиента.

„Прокуратурата няма фантазия и не може да измисли нещо по-качествено като обвинение – и в двата случая има присвояване с подбудителство и помагачество. Проблемът с липсата на обезпечения по заема не е на Румен Гайтански, а на цялото ръководство на банката, не само директорът е подписал тези документи. Да не говорим, че принципно такъв кредит не би следвало въобще да се отпуска“, категоричен е Симеонов.

Припомняме, че Румен Гайтански-Вълка беше задържан за 72 часа, след като на 16 август следобед се предаде доброволно. Той се разследва за присвояване на необезпечен кредит от близо 150 млн. лева, като заедно с него в схемата е и бившият изпълнителен директор на Българската банка за развитие (ББР) Стоян Мавродиев, както и Иван Георгиев, който е представител на фирмата „Роудуей кънстръкшън“.

След като са получени парите, Вълка дал 30 милиона лева назаем на ТЕЦ-а на Ахмед Доган.

„Гайтански се яви, за да бъдат извършени следствени действия, не се е „предал“ , твърди адвокатът на Вълка, цитиран от бТВ и „Блиц“.

„Аз не съм мишок, за да се крия“, казал Вълка.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене