Тошко съсипа Киро и татко Петко за зеления рекет над „Струма“: За ППДБ между живота на два бръмбара и живота на хората, по-важен и животът на бръмбарите

Първото гласуване на Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за опазване на околната среда предизвика бурни дебати в парламента.

Идеята на законопроекта е да бъде сложен край на „зеления“ рекет с обжалване на процедурите при изграждане на обекти от национално значение. За да не бъде допуснато създаването на условия за забавяне на реализирането им, вносителите от ГЕРБ и ДПС предлагат решенията на първоинстанционния съд да не подлежат на касационно обжалване. Предложението не отменя съдебния контрол, а го ограничава в рамките на една инстанция.

В хода на дебатите от ППДБ и „Възраждане“ се обявиха против измененията, а Тошко Йорданов обоснова позицията на ИТН да подкрепят вносителите. Той припомни на депутатите как е бил саботиран един от големите инфраструктурни обекти – магистрала „Струма“.

„Големите инфраструктурни трябва да се случват. Имам горчив опит, когато бяхме в четворната коалиция. В кабинета на министър-председателя имаше среща за „Струма“. Магистралата не се случи, щото Киро каза: „Баща ми е против тя да минава от тука, баща ми е еколог“. Имам съмнение, че за големите проекти една част от екоорганизациите имат чисто финансов интерес. Това не бива да се случва. Не е като да не съм го преживял защо няма „Струма“ още от времето на кабинета на четворната коалиция. И това е довод, от който аз оглупях. Вярно, че не съм на нивото на Киро на баща му, който си говори с Алексей Петров, но това ми прозвуча малоумно. Винаги сме подкрепяли да няма две инстанции за големи проекти, защото много често и конкурентни фирми и псевдо екологични организии ги забяват по финансови причини“, заяви Тошко Йорданов.

„Бруталният зелен рекет от десетилетия се упражнява върху всички големи национални обекти. Най-големите радетели на двуинстационните  на двуинста обекти са полит формации, които не са управлявали. Вс който се е докасвал до управлението знае каква голяма беля е това нещо. Жалко че Гроздан го няма защото той разлбипаше в детайли всичко. двуинстанционното е синоним на рекет.

„Когато бащата на Киро спря магистрала „Струма“, ние зададохме въпроса „Абе, не виждате ли, в Кресненското дефиле умират хора, заради ужасващата пътна обстановка?“. Оказа се, че за ППДБ между живота на два бръмбара и живота на хората, животът на бръмбарите има по-голяма стойност. За нас е точно обратното“, добави Йорданов.

автор: ПИК

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене