Официално: Промениха нормата за отстрел на гургулица

Новият ловен сезон за мигриращ дивеч стартира при старите отстрелни норми за лов на гургулица, но само за първия излет от него – събота, 10 август. В брой 68 на “Държавен вестник” от 13 август бе обнародвано изменението на нормата за отстрел в чл. 71, ал.1, т. 2 от Правилника за прилагане на закона за лова и опазване на дивеча (ППЗЛОД).

С едноименното изменение, което влиза в сила в деня на неговото обнародване, дневната норма за отстрел на гургулица от един ловец се редуцира от 8 на 3 броя, а по линия на организирания ловен туризъм от 24 на 15 бр.

Ловът на гургулица остава разрешен в събота и дните, обявени за официални празници, включително по линия на ОЛТ, съгласно чл. 69, ал.3 от ППЗЛОД, изменен на 17.08.2021г.,

Допълнителното редуциране на отстрелната норма се налага поради категоричната препоръка на Европейската комисия (ЕК) за мораториум върху лова на гургулица в държавите-членки по Централно-Източния миграционен път през ловен сезон 2024. Препоръката е заявена на заседание на експертната група NADEG по Директивата за птиците и Директивата за местообитанията, проведено на 14.05.2024 г.

Веднага след обнародването на изменението по чл. 71 в “Държавен вестник” ръководството на НЛРС-СЛРБ изпрати официално писмо до председателите на ловно-рибарските сдружения с детайлна информация относно въведената промяна, както и мотивите, довели до нея.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене