Вече е изпратено писмо до министъра на туризма и до КРИБ за опасността от фалити вследствие на високата цена на тока в случай, че не се предвидят компенсации за бизнеса.

Банския хотелиер Малин Бистрин остро: Да спрем да изнасяме ток за Украйна за сметка на нас – бизнеса!

Хотелиери и ресторантьори са готови да започнат повсеместни активни стачни действия заради ръста на цените на тока за бизнеса през последния месец, предупреждават от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА).

От асоциацията посочват, че в пиковите часове цената на мегаватчас достига до 2000 лева и сметките ще са непосилни за бизнеса. Още повече, че според енергийни експерти ценовите равнища ще се запазят и през следващите месеци, а пазарът не е в състояние да поеме драстично увеличение на цените на услугата за крайния клиент.

Вече е изпратено писмо до министъра на туризма и до КРИБ за опасността от фалити вследствие на високата цена на тока в случай, че не се предвидят компенсации за бизнеса.

„След пандемичните години летният туристически сезон силно се скъси, разходите, формиращи туристическия продукт, драстично се увеличават, пазарът и туроператорите приемат увеличаване на цената с не повече от 5-7%. В тези условия на несигурност и неизвестност е немислимо да се продължава да се мисли за адекватно туристическо предлагане“, се казва в писмото на БХРА до министъра на туризма.

Малин Бистрин, зам.председател на БХРА и собственик на два хотела и механа в Банско, отбеляза, че бизнесът и на регион Банско е силно притеснен от ръста на цените на тока. По думите му е възмутително решението да се изнася ток като помощ за Украйна и за съседни балкански държави, когато родният бизнес бедства.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене