Ахмед Доган е моралният печат, който изпълва със съдържание всички онези ценности, които са ни изградили като партия и държавници, казва депутатът

Ахмед Вранчев пред ФАКТИ: ДПС е едно и представлява стотици хиляди български граждани с единствен лидер Ахмед Доган

Народните представители от ДПС (без Пеевски и група) Ибраим Зайденов и Ахмед Вранчев подкрепиха мирния протест, организиран от граждани от гоцеделчевския район, против скорошните промени в Закона за социалното осигуряване – известен като „френската безработица“. Какво се случва в ДПС, какво искат хората в Гоце Делчев… Пред ФАКТИ говори депутатът Ахмед Вранчев от ДПС (без Пеевски).

– Г-н Вранчев, вие и други народни представители от ДПС (без Пеевски и група) подкрепихте мирния протест на граждани от гоцеделчевския район против скорошните промени в Закона за социалното осигуряване, по-известен като „френската безработица“. Какви са промените в Закона за социалното осигуряване и как рефлектират върху хората?
– Промените са следните: Досега действащият Европейски Регламент ЕО883 от 2004 г. даваше възможност на български граждани, които през последните 18 месеца имат осигурителен период и в друга страна на Европейския съюз, да получават парично обезщетение за безработица спрямо последните доходи, които са получавали като възнаграждение. Със сегашните промени в Националното Законодателство – по-точно в Кодекса за социално осигуряване, се отнема правото на хората, работили в друга страна членка в ЕС паричното обезщетение за безработица да се формира спрямо последните доходи преди прекратяването на трудовото възнаграждение. Когато новоприетият Законопроект бъде публикуван в Държавен вестник, паричното обезщетение ще се сформира спрямо осреднения осигурителен доход за последните 24 месеца. По този начин хората ще бъдат ощетени.

– Месец работа във Франция осигурява трудова борса за много пари у нас. Справедливо ли е….
– Справедливо е според Европейския регламент, който задължава всички страни членки на ЕС да спазват и прилагат регламента приет от ЕС през 2004-а, а ние сме страна членка на Европейския съюз.

– Вие се противопоставяте, внасяйки предложение между първо и второ четене за запазване на досегашния режим, защото…
– Защото по новия начин хората ще получават много по-малък размер обезщетение спрямо положения им труд.

– Да се насочим и към вътрешните проблеми в ДПС. ДПС на Пеевски или ДПС на Доган набира популярност сред привърженици?
– Проблем в ДПС няма, нека да е ясно. Просто има 6 лица, на които им е поискана оставката от почетния председател и основател на ДПС д-р Ахмед Доган, които към момента не се съобразяват с това решение и с волята на структурите на ДПС. Няма такова определение ДПС да бъде разделена на фракции. ДПС е едно и представлява стотици хиляди български граждани с единствен лидер Ахмед Доган.
Ахмед Вранчев пред ФАКТИ: ДПС е едно и представлява стотици хиляди български граждани с единствен лидер Ахмед Доган - 2

– Раздорът в ДПС ще доведе ли до отлив на гласове. Ясно е, че отиваме на избори…
– Напротив, ДПС ще бъде още по-силно и с по-голяма обществена подкрепа.

– Кой ще определя списъците с кандидатите за депутати в ДПС?
– В ДПС винаги е имало ясна технология и критерии за номиниране на кандидатите за народни представители. В нашата партия ролята на колективните органи винаги е била от ключово значение.

– Кой държи печата на партията?
– Не това е важно. По-важното е кой е в сърцата на хората. ДПС е основана от д-р Ахмед Доган с каузи и философия, която е насочена към единство, заедност и запазването на цялостна Република България, това е по-важното.
Д-р Ахмед Доган е моралният печат, който изпълва със съдържание всички онези ценности, които са ни изградили като партия и държавници.

– Две марки ДПС на изборите възможни ли са, или няма време?
– В България винаги е имало едно ДПС и началото започва през 1989 г., начело с д-р Ахмед Доган. За тези, които се опитват да създадат нови марки на гърба на ДПС, нека да знаят, че новото в ДПС е било през всичките години чрез непрестанното подновяване на партията – визирам Младежката организация на ДПС, но началото е само едно и то е с д-р Ахмед Доган.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене