Утре откриват новия ловен сезон за пернат дивеч

Утре (10 август) официално ще бъде открит новият ловен сезон на пъдпъдъци, гургулици, гривяк, горски бекас и обикновена бекасина, съобщават от Съюза на ловците и риболовците в България. Групово и индивидуално ловуване на дребен дивеч през този ловен сезон ще се извършва в събота, неделя и в дните, обявени за официални празници, а на водоплаващ дивеч – и в сряда.

Ловуването се извършва само през деня – един час преди изгрева и един час след залеза на слънцето. Груповият и индивидуален лов на дребен дивеч се извършва в събота и неделя, за гургулицата – само в събота. Дневната норма за отстрел на един ловец е до 15 пъдпъдъка, гургулица до 8 бр., а по линия на организирания ловен туризъм – до 24 броя. До откриването на ловния сезон е възможна промяна в ППЗЛОД, с която да бъде променена нормата за отстрел на гургулицата до 3 броя, а по линия на организирания ловен туризъм – до 15 броя, до 10 гривяка, горски бекаси и обикновени бекасини.

Забранено е използването на електрически звуковъзпроизвеждащи устройства, живи птици за примамка, ловни соколи и други грабливи птици, на ловни хрътки, както и на други средства и методи, нормативно недопустими при ловуване.

Групово и индивидуално ловуване на дребен дивеч, от чуждестранни ловци по линията на организирания туризъм се извършва в не повече от 3 от 7 последователни дни за един ловностопански район. Забранява се ловуването на местен дребен дивеч в едно и също ловище в два последователни дни.

ЛРС-Сокол“-Гоце Делчев пожелава на слука на всички ловци от региона.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене