Забраниха пазарите за животни в Пиринско

Епизоотичната комисия в Пиринско предприе мерки за предотвратяване на зараза по дребните преживни животни с Африканска чума.

За момента няма засечени случаи в Югозападна България, отчете директорът на ОБДХ Калина Милушева. Опасността идва от Гърция, където има множество огнища на болестта. Милушева предлага в районите на ГКПП Златарево и Кулата да бъдат поставени информационни табели, че шофьорите задължително трябва да преминават през конкретно определено място за дезинфекция със скорост не по-голяма от 5 километра в час.

По време на заседанието, комисията единодушно прие няколко забрани. Забранява се провеждането на пазари, изложби и други събирания на животни, до второ нареждане. Предвиждането на овце и кози на територията на страната за клане, да се осъществява само след извършен клиничен преглед, за който се съставя Контролен лист-образец ЗХОЖ-168 и копие от същия придружава ветеринарномедицинското свидетелство.

Пробите се взимат и изпращат за изследване от регистрирания ветеринарен лекар /РВЛ/, обслужващ животновъдния обект, като броя им се определя съгласно таблица при 95% достоверност и 10% разпространение на заболяването и са за сметка на собствениците на животните. Пробите за вирусологично изследване се вземат във вакутейнери за цяла кръв.

При извършена проверка на автомобил на граничните пунктове и установяване на животни, без доказан произход и относимите документи, доказващи го, същите служители, трябва незабавно да се свържат с представител на ОДБХ-Благоевград на тел. 0889-717164.

Кметовете на общини на територията на област Благоевград да проведат заседания на общинските епизоотични комисии, като приложат мерките, приети от Областната епизоотична комисия.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене