Ще обучават лични лекари да разпознават признаци на психични разстройства

лекар

800 са самоубийствата у нас на година, каза доц. Христо Хинков, директор на Националния център по обществено здраве и анализи, предаде БНР. Европейски проект ще обучава личните лекари да разпознват ранните признаци на психични разстройства.

1 милион евро по Норвежката програма ще използва Център за обществено здраве и анализи, за да обучи 2000 общопрактикуващи лекари и психолози, каза доц. Хинков.

Да предостави знания и умения на общопрактикуващите лекари за откриване на ранни симптоми на депресии и тревожност. Това е един от начините да се положи началото на суицидо-превенцията, обясни той.

В рамките на проекта се предвижда още създаване на възможност за електронно събиране на информация.

Да се електронизира до ниво районна здравна инспекция. Това ще се изпраща в нашия център, където ще се обработва със специален софтуер. Ще се създаде един портал. Целта ще е да можем да подобрим потоците на информация, за да направим достоверна статистика и да можем да се ориентираме къде да насочим своите усилия. Ако знаем, че повече са опитите за отравяния с медикаменти, може да се предприемат някакви действия, допълни Хинков.

С проекта ще се извършва и проучване за разпространението на психичните разстройства в България и информационна кампания.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене